Ormanlara konulacak, yangını önceden haber verecek

Küresel ısınma kaynaklı orman yangınlarının azaltılması için harekete geçen bir Alman şirket, yangını önceden haber veren bir uyarı sistemi geliştirdi. Gaz dedektörüyle donatılan ve güneş enerjisiyle çalışan sensörün, orman yangınının ilk aşamasında durumu itfaiye birimlerine bildirdiği öğrenildi. Yangın adeta koklayarak yetkililere haber veren bu "elektronik burun", orman yangınlarına müdahale süresini ciddi biçimde kısaltabilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.11.2022, 17:34 16.11.2022, 09:22 Hakan Öksüz
Ormanlara konulacak, yangını önceden haber verecek

İklim değişikliğinin önümüzdeki yıllarda çok daha ciddi sorunlara yol açması bekleniyor. Bu yaz aylarında Avrupa'da yaşanan yüksek sıcaklıklar, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yüksek sıcaklar nedeniyle orman yangınları sayısında hızlı bir artış kaydedildi. Uzmanlara göre 2030 yılına kadar küresel ısınma nedeniyle meydana gelen orman yangını sayısında yüzde 14 civarında artış yaşanacağı tahmin ediliyor. 

Aktarılan verilere göre sadece geçen yıl yaşanan orman yangınlarından dolayı atmosfere salınan karbon miktarının 1,76 milyar ton civarında olduğu kaydedildi. Söz konusu oranın, Almanya'nın yıllık CO2 emisyonundan iki kat fazla olduğu belirtiliyor. Orman yangınlarını engellemek ya da en azından verdiği hasarı minimize etmek için çeşitli yöntemler üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Alman şirket tarafından geliştirildi

Dryad isimli Almanya merkezli şirket tarafından geliştirilen bir teknoloji sayesinde orman yangınlarının engellenebileceği belirtiliyor. Söz konusu "ultra erken uyarı sistemi", yangınların tespit edilme süresini ciddi ölçüde kısaltacak. Gaz dedektörüyle donatılan sensör, henüz alevler yükselmeden önce uyarı vererek yangına hızlı şekilde müdahale edilmesini sağlıyor. Söz konusu uyarı sisteminde yer alan sensörün, güneş enerjisiyle çalıştığı belirtiliyor.

"Bunu 'elektronik bir burun' gibi hayal edebilirsiniz"

Dedektörü geliştiren şirketin üst düzey yöneticilerinden olan Carsten Brinkschulte, "Bu uyarı sistemi, yangının kokusunu alabiliyor ve uçucu organik bileşikleri tespit edebiliyor. Ağaçlara yerleştirilen bu sistemleri, 'elektronik bir burun' gibi hayal edebilirsiniz. Gelişmiş sensörleri sayesinde henüz başlangıç aşamasındaki yangınları tespit edebilecek. Yangınla ilgili kablosuz ağ üzerinden bildirim gönderecek. Bildirimi alan itfaiye ekipleri, acil şekilde bölgeye gidecek." ifadelerini kullandı.

Tanesi 49 dolar!

Sensörlerin bir tanesinin şu anki fiyatının 49 dolar olduğu kaydedildi. Edinilen bilgilere göre söz konusu "elektronik burun", Türkiye'nin yanı sıra ABD, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Almanya ve Güney Kore gibi ülkelerde kuruldu. Şirketin hedefinin ise 7 yıl içinde yaklaşık 120 milyon adet sensörü, dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan ormanlara yerleştirmek.

Yorumlar (0)