Ölen insanın beyin aktiviteleri ilk defa görüntülendi

Bilim insanları, hayatını kaybeden bir insanın beyninin işlevlerini takip etti. Bu araştırma sonucunda, ölen birinin beyin aktivitelerinin, rüya görüp, geçmişi hatırlayan ya da meditasyon yapan birinin beyniyle aynı faaliyetler gerçekleştirdiği tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.02.2022, 16:13 24.02.2022, 14:18
Ölen insanın beyin aktiviteleri ilk defa görüntülendi

Araştırmacılar, hayatını kaybetme üzere olan birin beyin aktivitelerini gözlemlemeye başladı.

“Rüya gören biriyle aynı”

Bu çerçevede, 87 yaşındaki bir epilepsi hastasının kalp krizi geçirmesinden sonra ölümünün gerçekleştiği esnada kayıtta olan Elektroensefalografi (EEG) aracılığıyla beyin hareketliliği araştırıldı.

Araştırmada görev alan bilim insanları, ölen bir insanın beyninin aktivitelerinin “geçmişi hatırlayan, rüya gören ya da meditasyon yapan" bir insanın beyniyle aynı şekilde faaliyetler gerçekleştirdiğini ortaya koydu.

“15 dakika boyunca beyin aktiviteleri devam etti”

87 yaşında yaşamını yitiren birinin beyin aktivitelerinin, 15 dakika devam ettiği belirlenirken, bu gelişmenin ölüm esnasında yaşanan olaylara ilişkin perdeyi araladığı bildirildi.

Araştırma ekibinde yer alan Dr. Ajmal Zemmar, kişinin ölümünden evvel beynin, insan yaşamındaki önemli hatıraları son defa hatırlayabileceğine dikkat çekti.

“Araştırma sonucu, bazı algıları değiştirebilir”

Zemmar, beyin hareketliliğinin yaşamın ne zaman tam anlamıyla sona erdiği ve organ bağışının zamanlamasına yönelik algıları değiştirebileceğine vurgu yaptı.

Söz konusu araştırma sonuçları, Yaşlanma Nörobiliminde Sınırlar isimli dergide yayımlandı.

Yorumlar (0)