"Ölçülemez" denildi, Türk bilim insanı Mete Atatüre başardı!

Kullandığı "ışığı sıkıştırma" yöntemiyle normal bir atoma göre ışıkla 100 kat daha fazla etkileşime giren süper atom elde eden Prof. Dr. Mete Atatüre, yaptığı çalışmayı anlattı. Thomas Young ödülüne lâyık görülen Atatüre, "Atom yerine 'kuantum nokta' kullandık ve ışığın gürültü ölçümünü yaptık. 35 yıldır başarılamıyordu." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.08.2022, 14:06 Hakan Öksüz
"Ölçülemez" denildi, Türk bilim insanı Mete Atatüre başardı!

Kariyerini İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde sürdüren Prof. Dr. Mete Atatüre, yaptığı bir çalışmayla bilim dünyasında gündeme oturdu. Türk bilim insanı Atatüre, "ışık seviyesinin gürültü ölçümünü" yaptığı çalışmasıyla Thomas Young ödülünü aldı. Albert Einstein başta olmak üzere birçok bilim insanının "yapılamaz" yorumunda bulunmasına rağmen ışığı sıkıştırarak bir "süper atom" elde eden Atatüre, çalışmasına dair açıklamalarda bulundu.

"Atom yerine 'kuantum nokta' kullandık"

Bu çalışmanın 35 yıl boyunca birçok kişi tarafından denendiğini ancak başarılı olunamadığını aktaran Nobel ödüllü Atatüre, "Bunu nasıl mı başardık? Çalışmada atom kullanmadık. Onun yerine 'kuantum nokta' adı verilen bir yarı-iletken materyalden yararlandık. Bu nanomateryali kullanarak bir atomdan 100 kat daha fazla oranda ışıkla etkileşime geçen süper atoma ulaştık." dedi.

"35 yıl boyunca başarılamadı"

Bu süper atomu elde etmeleri sonrasında kuantum gürültüsünü net olarak ortaya çıkardıklarını kaydeden Mete Atatüre, "35 yıl boyunca birçok çalışma yapıldı ancak gürültü ölçümü gerçekleştirilemedi. Bizim çalışmamız, tamamen karanlık bir ortamda bile belli bir gürültü seviyesinin bulunduğunu ortaya çıkardı. Karanlığa oldukça az miktarda ışık eklediğimizde bu gürültü seviyesinin düşürülebileceğini kanıtladık." ifadelerini kullandı.

Üniversite sınavında ilk 500'e girdi

Başarılı Türk bilim insanı Prof. Dr. Mete Atatüre, 1975 yılında Kayseri'de dünyaya geldi. 1992 yılındaki üniversite sınavının sonucunda ilk 500'e giren Atatüre, Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünden mezun oldu. 

Stephan Hawking ile aynı bölümde çalıştı

Mezuniyetinin ardından İngiltere'ye giden Mete Atatüre, Institute of Physics'ye girerek kuantum fiziği doktorasını tamamladı. Cambridge Üniversitesi'nde görev yapmaya başlayan Mete Atatüre, ünlü teorik fizikçi Stephan Hawking ile aynı bölümde çalıştı.

Yorumlar (0)