Olabilecek en ölümcül açıyla isabet etmiş

Dinozor neslini yok eden asteroitin Dünya'ya en ölümcül açıyla isabet ettiği belirlendi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.05.2020, 16:07 27.05.2020, 16:19
Olabilecek en ölümcül açıyla isabet etmiş

Dinozorlarının neslinin tükenmesine sebep olan asteroitin (göktaşı, gökcisim) Dünya'ya "mümkün olan en ölümcül" açıyla isabet ettiği, daha ölümcül bir açının olmadığı tespit edildi.

ScienceDaily'de yer alan habere göre, İngiltere'de Imperial College London'da görevli bilim insanları, Chicxulub Krateri'nin oluşmasına sebep olan çarpmanın, jeofizik veriyle birleştirilen 3 boyutlu simülasyon modellerini yaptı.

Çarpma anından Chicxulub Krateri'nin oluşmasına kadar tüm olayın yeniden canlandırıldığı 3 boyutlu simülasyonlarda, asteroitin, atmosferde iklim değişikliğine yol açan gazların miktarını azami seviyeye yükseltecek biçimde Dünya'ya 60 derece açıyla çarptığı görüldü.

Bu açıyla meydana gelen çarpmanın, milyarlarca ton sülfürün serbest kalarak Güneş'i kapatmasına, atmosferin 66 milyon yıl önce dinozorların ve Dünya üzerindeki yaşamın yüzde 75'inin yok olmasına yol açan biçimde soğumasına sebep olabileceği kaydedildi.

Dinozorlar için en kötü senaryo gerçekleşmiş

Imperial College London araştırma ekibinin lideri Profesör Gareth Collins simülasyon neticesine ilişkin şu bilgiyi verdi:

"Dinozorlar için en kötü senaryo tam tamına gerçekleşmiş. Asteroit çarpması, atmosfere inanılmaz miktarda iklim değişiklikliğine yol açan gazları salmış, dinozorların yok olmasıyla sonuçlanan olaylar zincirini başlatmış. Bu muhtemelen en ölümcül açılardan biriyle çarpması gerçeğiyle daha da kötüleşmiş."

Çalışmaya dair tüm detaylar "Nature Communications" dergisinde yayımlandı.

Yorumlar (0)