O videolar Facebook'tan kaldırılacak!

Facebook, manipüle edilmiş içerikler ve "deepfake" videolarla ilgili açıklama yaptı. Facebook Küresel Politika Yönetimi Başkan Yardımcısı Monika Bickert, "Manipülatif içeriklere yönelik yeni politikamız, parodi, mizah amacıyla düzenlenmiş videoları etkilemeyecek" diye konuştu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.01.2020, 15:45 13.01.2020, 13:14
O videolar Facebook'tan kaldırılacak!

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, manipüle edilmiş içerikleri ve "deepfake" olarak bilinen videoları kaldıracağını duyurdu.

Yapay zekanın kullanıldığı manipülasyon içeren ve "deepfake" olarak isimlendirilen videolar az sayıda olmasına karşın bu videoların artış olasılığı toplumda endişe yaratıyor.

Düzenlemenin nedeni 2020 ABD başkanlık seçimleri mi?

Facebook Küresel Politika Yönetimi Başkan Yardımcısı Monika Bickert, "Bu konudaki politikamızı geliştirme ve manipüle edilmiş içerikleri tespit etme amacıyla 50'den fazla küresel uzmanla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu iş birlikleri sonucunda manipüle edilmiş videolara yönelik politikamızı güçlendirerek, belli kriterlere sahip videoları platformumuzdan kaldıracağız." dedi.

Seçmene baskı yapan içerikler kaldırılacak

"Yanlış yönlendirme amacıyla düzenlenmiş veya yapay zeka, makine öğrenmesi gibi teknolojilerle birleştirme, kopyalama yaparak gerçek gibi gösterilmeye çalışılan" deepfake videoların yeni politika kapsamında kaldırılacağını söyleyen Bickert, "Manipüle edilmiş içeriklere yönelik yeni politikamız, parodi, mizah amacıyla düzenlenmiş videoları etkilemeyecek. Seçmene baskı yapma, nefret söylemi gibi standartlarımızı ihlal eden içerikler, deepfake olsun ya da olmasın Facebook'tan kaldırılacak. Kriterlerimize uygun olmayan videoların tespit edilmesi aşamasında 40'dan fazla dilde 50'nin üzerinde üçüncü parti 'bilgi doğrulayıcı' partneriyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Eğer bir video ya da fotoğraf partnerlerimiz tarafından 'yalan' olarak işaretlenirse biz bu içeriğin yayılmasının önüne geçmek amacıyla kullanıcılarımızı uyarıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bickert, "Yalan içeriklerin önlenmesine yönelik geçen yıl eylül ayında 'Deep Fake Detection Challenge' projesini duyurduk. Microsoft, MIT gibi kurumların destek sağladığı bu girişim, deepfake tespitiyle ilgili araştırmaları artırma ve açık kaynak araçları oluşturma amacı taşıyor. Bunun yanı sıra haber organizasyonlarıyla iş birliğine giderek medyada yer alan video ve görüntülerdeki deepfake ve manipülatif içeriklerin belirlenmesine yönelik medya çalışanlarını bilgilendiren online eğitim kursları düzenliyoruz." dedi.

Yorumlar (0)