Nükleer enerji güç mü?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nükleer silah ile ilgili verdiği demeçten sonra, tartışmalar sürüyor. Nükleer enerji dönüşümü sürecine giren Türkiye’yi nasıl bir süreç bekliyor?

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.09.2019, 17:52 03.11.2019, 00:23
Nükleer enerji güç mü?

Türkiye’de üçüncü Demirel hükümeti döneminden(1970) beri nükleer enerji santrali kurma planları yapılıyor. Günümüzde de nükleer güç planları, ekonomik büyümenin anahtar hedeflerinden sayılıyor.

4800 megavatsaat kapasiteli nükleer enerji santrali için Rusya, Türkiye’nin nükleer gelişiminde gerek finanse etmekte, gerekse de inşasında öncü rol alıyor. Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu’nun inşasına Nisan 2018 yılında başlandı. İkinci bir nükleer enerji santralinin inşasının da Fransa-Japonya işbirliğiyle Sinop’ta yapılması bekleniyor. Çin ise üçüncü bir nükleer enerji santralini İğneada’da yapmak için sırada. Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 75’ini dışardan alıyor. Gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 56’sını ve petrolünün yüzde 11’ini Rusya’dan alıyor.
 
Türkiye bir yıl içinde ortalama 265 teravat/saat elektirik üretiyor; bunun yüzde 37’sini doğalgazdan, yüzde 29’unu kömürden, yüzde 26’sını sudan ve yüzde 5’ini güneşten ve rüzgardan üretiyor. Elektrik ithalat ve ihracatı sırasıyla 7 teravat/saat ve 3 teravat/saat. Elektiriğin yaklaşık yüzde 17’side iletim esnasında kayboluyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre 2018 yılı elektrik tüketimi 300 teravatı aştı. Bakanlık, 2023’te elektrik tüketiminin 357 teravat/saate çıkacağını öngörüyor.

Tablodaki nükleer enerji santrallerine ek olarak, şu anki hükümet dört reaktöre sahip olan iki adet nükleer enerji santralleri 2030 yılında çalışmaya başlayacak şekilde inşa edilmeye önümüzdeki yıllarda başlayacağını duyurdu.

Türkiye’de 10 yıl sonra enerji gereksinimi ne kadar olur?

Türkiye’nin 10 yıl sonra gereksinimi yaklaşık 390 teravat/saat olacak. Türkiye elektrik enerjisi üretiminin yüzde 70-80’ini sağlama alması gerekiyor ve doğalgaz bağımlılığını ve maliyetlerini düşürmesi gerekiyor.

Dünyada nasıl?

2011’de gerçekleşen Fukuşima kazasının ardından Almanya sayısı 17 olan tüm nükleer enerji santrallerini 2022’ye kadar kapatmayı planladığını açıkladı. Japonya, 2050 yılına kadar santrallerini kapatacağını duyurdu. Ancak, açıklamalarla ilgili henüz bir karara bağlanmış görülmüyor. Ülkeler sadece eskimiş santrallerini kapatıyor. Kazadan önce Almanya, santrallerin 40 yıllık olan çalışma süresinin uzatılmasını öneriyordu. Bugün dünyada 433 nükleer santral çalışırken, 56 adet yeni nükleer santral inşası sürüyor. Bu verilerin dışında da 143 yeni nükleer santral yapılması planlanıyor.

Nükleer enerji nedir?

Nükleer enerji aslında Einstein’ın ünlü enerji formülüne dayanır. E=mc2, yani Enerjii kütlenin ışık hızının karesiyle çarpılması ile elde ediliyor. Basit bir benzetme kurmak gerekirse madde, enerjinin yoğunlaşmış halidir. Başka bir deyişle, maddenin belli bir yoğunluğa ulaştırılıp enerjiye dönüştürülmesi olarak tanımlanabiliyor. Burada da madde uranyum elementinin atomları oluyor ve kontrollü bir şekilde parçalanması ile açığa çıkan enerjiden faydalanılıyor.


Nükleer enerji nasıl elektriğe dönüşür?

Dönüşen enerji nükleer reaktörlerde tutulur. Reaktörün içindeki enerji kontrollü bir şekilde salınır. Bu enerji ile reaktörün etrafındaki su ısıtılır ve buharlaşması sağlanır. Bu işlem de gerçekleştikten sonra buharlaşan su türbinleri döndürür. Dönen türbinlerin hareketiyle, nükleer enerji elektrik enerjisine dönüştürülmüş olur.

Nükleer enerjinin tüketilebilir elektrik enerjisine dönüşümüyle, nükleer silaha dönüşümü arasındaki fark nedir?

Nükleer enerji herhangi bir kaza gerçekleşmezse kontrollü bir şekilde elektrik enerjisine dönüşür. Nükleer silahta ise kontrolden ziyade parçalanan atomların ne kadar menzilde tahribat yaratabildiği ile ilgili. Üstteki görsel nükleer silahın meydana getirebileceği ile ilgili bir tahribatken, elektrik enerjisine dönüştürülmüş nükleer enerji reaktörler ile korunabilen bir teknolojiye sahip.

www.habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)