Nükleer denizaltı tamirinde süper yapıştırıcı iddiası

İngiltere’de 88 milyon sterlin değerindeki bir nükleer denizaltının bozulan parçalarının süper yapıştırıcıyla bir araya getirilerek tamir edildiği ortaya çıktı. Felaketle sonuçlanabilecek onarım çalışması, rutin kontroller sırasında fark edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.02.2023, 10:01 02.02.2023, 09:07
Nükleer denizaltı tamirinde süper yapıştırıcı iddiası

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, deniz kuvvetleri envanterinde bulunan Trident nükleer denizaltılarından bir tanesinin rutin kontrolünde tuhaf bir biçimde başarısız onarım çalışmalarına yönelik kalıntılar bulunduğunun duyurulmasının sonrasında acil bir soruşturma çağrısında bulundu.

2015 yılında çalışma sağlanmıştı

Sivil müteahhitler, 2015 senesinde Trident füzelerini bulunduran HMS Vanguard'da nükleer reaktör odası inşası için faaliyette bulunmuştu.

Onarım çalışmasında yer alan ekibin, HMS Vanguard'ın nükleer reaktöründe bulunan soğutma borularını birleştirmek adına kullanımda olan birkaç kırık cıvata başını sabitlemek üzere süper yapıştırıcı tercih ettikleri öne sürülüyor.

Yedi cıvata da aynı şekilde tamir edildi

İngiliz medyası tarafından yapılan haberlere göre, reaktörün erimesinin önüne geçen soğutma sıvısı borularındaki izolasyonu sağlayan en az yedi cıvatanın benzer şekilde tamir edildiğini öne sürüldü.

Felaketle sonuçlanabilecek onarımlar, bu ayın ilk günlerinde, reaktörün en yüksek seviyede planlanan ilk ateşlemesinin ardından rutin bir kontrol esnasında cıvatalardan bir tanesinin düşmesi ile beraber fark edildi. Olayın tespit edilmesinin ardından savunma yetkililerinin durumu öfkeyle karşıladığı aktarıldı.

Yorumlar (0)