Norveç'te görülmedik sıcaklık

Norveç'in batı kesimleri ocak başı için eşine az rastlanır günler geçiriyor. Normalde bu tarihlerde dondurucu soğukların yaşanması gereken bölgede sıcaklık mevsim normallerinden 25 derece yüksek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.01.2020, 16:52
Norveç'te görülmedik sıcaklık

Perşembe günü Norveç'in batı bölümünde yer alan Sunndalsora köyünde hava sıcaklığı 19 derece olarak ölçüldü. Bu tarihlerde Norveç'in mevsim normalleri değerlendirildiğinde bu hava sıcaklığı bir rekor.

Ölçülen sıcaklık, Norveç'te kayıtların tutulmaya başlamasından itibaren kayıtlara geçen en sıcak ocak günü olarak tarihe geçti.

Ülkede yaşayan pek çok kişi sıcak havanın keyfini çıkarsa da diğer taraftan da iklim değişikliğinin boyutlarına dair endişe duyuyor.

Tişört giydiler

Denizde yüzdükten sonra gazetecilere konuşan, ülkenin batısında bulunan Rauma bölgesinin belediye başkanı Yvonne Wold, "Bugün insanlar tişörtleriyle sokağa çıktı. Sıcaklık rekoru kırıldı." dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"İnsanlar normalde ocak ayının ilk günlerinde kayak yapıyor olurdu. Bugün öyle bir gün olmadı."

Küresel ısınmanın etkileri endişelendiriyor

Wold, sıcaklığın keyfini çıkarıyor olsalar da küresel ısınma konusunda büyük resmin kendilerini endişelendirdiğini belirtti.

Rekor 17,4 idi

BBC Hava Durumu Bölümü'nden Peter McAward, Sunndalsora'da kaydedilen tüm ocak günlerinde ölçülen en yüksek sıcaklığın şimdiye kadar 17,4 derece olduğunu aktardı.

McAward, bu durumun sadece Norveç için değil tüm İskandinavya için, hatta sadece ocak ayı için değil tüm İskandinavya'daki kış ayları (Aralık, Ocak ve Şubat) için bir rekor olduğunu da sözlerine ekledi.

İskandinavya'nın Aralık ayında da mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkta günler yaşadığını söyleyen McAward, Sunndalsora köyündeki yüksek sıcaklığın çevresindeki coğrafyayla da ilişkili olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)