Niğdeli lise öğrencisi, müsilaj riskini tespit eden su altı analiz robotu geliştirdi 

Niğde BİLSEM öğrencisi Mehmet Tunahan Düzyol, su altı analiz robotu geliştirerek suya karışan yabancı maddeleri analiz etmeyi ve çevre felaketlerinin önüne geçmeyi hedefliyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.11.2021, 13:49
Niğdeli lise öğrencisi, müsilaj riskini tespit eden su altı analiz robotu geliştirdi 

Niğde Fen lisesi 12’nci sınıf öğrencisi olan ve aynı zamanda Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi’ne (BİLSEM) devam eden Mehmet Tunahan Düzyol, BİLSEM’deki öğretmeni Cüneyt Akyol ile birlikte bir robot geliştirdi.  

SAAR-V3 ismini verdikleri robot ile deniz altını ve suya karışan yabancı maddeleri analiz etmeyi; bu şekilde çevresel olayların önüne geçmeyi hedefleyen Düzyol ve öğretmeninin eseri, Konya’daki Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi’nde sergilendi. 



Sudaki kirliliği önleyecek 

Mehmet Tunahan, geliştirdikleri robot hakkında şunları ifade etti: “Bu robot üzerinde 4 senedir çalışıyoruz. Yaşadığım yerdeki barajın kirliliğinden etkilenerek bu gibi çevre sorunlarını çözmek amacıyla bir araç yapmak istedim. Öğretmenim Cüneyt Akyol ile konuyu paylaştım, o da bana yardımcı oldu. Bu robot sayesinde suya karışan atıklar tespit ediliyor ve analiz ediliyor. Uzun süre suda kalma özelliğine sahip olan robotun pili, güneşle şarj ediliyor. Otonom bir sisteme sahip ve üzerinde de sensörler bulunuyor. Sensörler sayesinde anlık veriler uygulamaya gönderiliyor ve bu sayede yetkililer, kirliliğe erkenden müdahale edebiliyor.” 



Atık kimyasallar analiz ediliyor 

Öğretmen Cüneyt Akyol: “İklim değişikliği ve çevre kirliliği, dünyanın en önemli sorunlarından biri. Deniz, göl ve barajlarda insan kaynaklı kirlilik, tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Bunların önlenebilmesi için teknolojiden yararlanmaya çalışılıyor. Biz de bunu denedik. Müsilajın uzun süre gündemde kalması, bizim bakış açımızı geliştirdi. Sudaki kirlilik, pH değerindeki değişim ve sıcaklık değerleri müsilaja sebep oldu. Bu robot sayesinde müsilaj oluşmadan, suyun değerini anlık ölçebilen ve uygulamaya anlık bildirim gönderen bir sistem geliştirmiş olduk. Bu robot sayesinde durgun sularda, barajlarda insan ve atık kaynaklı kirliliğin önüne geçebiliriz.” 



Yatırımcı bekliyorlar 

Akyol: “Projemiz için yatırımcı bulursak seri üretime geçmek istiyoruz. Bu ürünün ihracatını yapabileceğimizi düşünüyoruz. Sergiye gelenler bu robota ildi gösterdi. Çevre sorunlarına çare aradığı için robotumuz oldukça dikkat çekti. İş insanları da cihazı görmek için geldi. Yatırımcıların desteğini bekliyoruz. Tasarımımızın tescil belgesi de bulunuyor. Faydalı model konusunda başvurumuz da askıda, onaylanmasını bekliyoruz.” 

Yorumlar (0)