Ne Zaman Emekli Olurum

insanların en çok merak ettiği konu Kaç Yaşında Emekli Olurum sorusudur. Bunun için prim günü ve diğer şartların hesaplanması oldukça önemlidir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.06.2020, 23:48 24.07.2020, 02:43
Ne Zaman Emekli Olurum

İnsanlar para kazanmak için çalışmaya muhtaçtır. Bu çalışma yaşamımız boyunca belli süreler içerisinde olmaktadır. Özellikle maaş karşılığı çalışan işçi ve memurların belli bir süreyi doldurduktan sonra yaşlandıkları sebebiyle işleri artık yapamayacağı öngörüldüğü için emekli olması gerekmektedir. Belli şartları dolduran ve kendisini de emekli olmayı isteyen insanlar çalıştıkları kurumun bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumu tarafından kendisine belli bir aylık bağlanarak emekliliği başlatılır. İşte yapılan düzenlemelerin değişmesi sonucu insanların en çok merak ettiği konu Kaç Yaşında Emekli Olurum sorusudur. Bunun için prim günü ve diğer şartların hesaplanması oldukça önemlidir.

Prim Gün Sayısının Belirlenmesi

Prim gün sayınız emeklilikle ilgili statünüze ve sigortanızın başlangıç tarihine göre değişiklik göstermektedir. Farklı statüler için doldurulması gereken prim gün sayısı değişmektedir. Bu sebeple statünüze uygun doldurmanız gereken prim gün sayısını öğrendikten sonra Ne Zaman Emekli Olurum sorusunun cevabını daha net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Sigorta Statüleri Nelerdir

Türkiye’de sigorta statüleri 3 temel başlıkta toplanmaktadır. 4/a – 4/b ve 4/c bu kapsamda hangi statüde olduğunuzu öğrenmeniz çok önemlidir.

 4/a statüsü: Hizmet sözleşmesi ile bir veya daha fazla kişinin yanında çalıştırılan, 5510 sayılı kanuna göre 4/a Statüsünde SSK kurumu tarafından sigortalı sayılmaktadırlar.

 4/b statüsü: Köy ve mahalle muhtarlarının da dâhil olduğu hizmet akdine ait olmaksızın kendisi için bağımsız olarak çalışanlar bu statüye girmektedir. Ayrıca kendisine ait iş yeri olan serbest meslek çalışanı olan doktor, mimar ve avukatlarda eğer gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlarda aynı şekilde bu statüye girmektedirler. Son olarak tarımsal faaliyetler gösteren çiftçilerde eskiden bağkur olarak bilinen yeni adıyla 4/b statüsüne bağlıdırlar.

Emeklilik Yaşının Belirlenmesi

Emeklilik yaşı ülkelere göre farklılıklar göstermektedir ama temel bir kural olarak kadınlar, erkeklerden daha önce emeklilik yaşını doldururlar. Kaç Yaşında Emekli Olurum sorusunun Türkiye’de belirlenen yasalara göre çalışma koşullarına bağlı olarak yaşlarda değişiklikler görülebilmektedir. Son güncellemeyle gelen yaş sınırı 65 yaş olarak belirlenmiştir. Çalışma koşullarınıza göre yaşta indirimler uygulanmaktadır. Çalışma durumunuz ile ilgili şartları netleştirdikten sonra emeklilik yaşınızı ve ne zaman emekli olacağınızı daha net bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

Yorumlar (0)