NASA’nın Orion test aracı Ay’ın yörüngesinden Dünya’ya döndü

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı tarafından, Yunan Ay tanrıçası "Artemis"in ismini verdiği Orion uzay aracının, Meksika yakınlarında okyanusa iniş yaptığı ifade edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.12.2022, 09:54 13.12.2022, 09:20
NASA’nın Orion test aracı Ay’ın yörüngesinden Dünya’ya döndü

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA), Orion uzay aracını geçtiğimiz haftalarda fırlatmıştı. Artemis I isminin verildiğini söz konusu araç, 25 gün süresince gerçekleştireceği mürettebatsız test uçuşunu, Pasifik Okyanusu’nun Meksika yakınlarına iniş yaparak tamamladı.

Ay’ın yörüngesi içinde en uzak bölgeye gitti

NASA tarafından yapılan bilgilendirmede, yerel saatler 11.00’da Orion uzay aracının mürettebat modülünün taşıma kısmından başarıyla koptuğu, taşıma modülünün ise atmosfer üzerinde güvenli bir biçimde yandığına işaret edilerek, mürettebat kısmının da atmosfere giriş sağladığı kaydedildi.

Parçanın "sektirme tekniğini" kullandığı ve atmosfer içerisinde irtifasını yükseltip düşürerek tutarlı ve doğru bir biçimde iniş gerçekleştirdiğinin bildirildiği açıklamada, "Orion atmosfer ile karşı karşıya kaldığında meydana gelen görülmemiş ısının kapsülün etrafını saran havayı plazmaya çevirdiğini ve bu durumun uzay aracı ile sağlanan iletişimi belirli bir süre için durdurduğu" bilgisine yer verildi.

Artemis I vazifesi çerçevesinde Orion uzay aracı, ortalama 1,3 milyon mil (2 milyon kilometre) yol geçerek, mürettebat parçasını şu ana kadar Ay'ın yörüngesi içerisinde gidebileceği en uzak bölgeye taşıdı.

6 uydu başarıyla Ay’ın yörüngesine yerleşti

Bir çeşit test görevi olarak görülen bu uçuşun bir asıl hedefi de Orion'un altında bulunan hizmet parçasını 10 küçük uyduyu Ay'ın çevresine ve Ay'a yerleştirmesiydi, bu uydular içerisinden 4'ünün konuşlandırılması olumlu olmazken, 6'sının ise başarılı bir şekilde Ay'ın yörüngesine oturduğu belirtildi.

16 Kasım günü NASA, Orion uzay aracını Florida'nın Cape Canaveral konumunda yer alan Kennedy Uzay Üssü'nden göndermişti.

Artemis I vazifesinin başarısını gören NASA, şu anda da bu uçuş sırasında elde edilen verileri incelemeye alacak ve 2024 senesinde fırlatılacak olan Artemis II vazifesi adına bir takım seçmeye çalışacak.

İçerisinde astronotları barındıracak olan Artemis II, Artemis I ile benzer bir yörüngeye yerleşmeyi, ayın çevresinde uçmayı ve yüzeyine iniş yapmayı hedefleyecek.

Artemis III çalışması ile beraber Ay'a ayak basılacak

Bu noktada 2025 senesinde başlatılması düşünülen Artemis III çalışmasıyla astronotların Ay'a ayak basması planlanıyor.

Edinilen bilgilere göre Orion, 128 kilometre kadar irtifa sağlayarak Ay'ın yörüngesi üzerinde yüzeye en yakın bölgeye gelmişti.

Orion uzay aracının zemin tesisleri, testler, inşası ve tasarımı da içerisinde olmak üzere şu ana kadar NASA'ya en az 37 milyar dolara mal olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0)