NASA’dan Salda Gölü’ne övgü: “Yaşamın sırrı burada” 

NASA’nın “Mars Kaşifi” lakaplı aracı Perseverance, Kızıl Gezegen’e iniş yaptı. Mürettebat mühendisleri, Mars’tan toplanan kayaçları incelemek için Türkiye’deki Salda Gölü’nü kullandıklarını açıklamıştı. “Türkiye’nin Maldivleri” olarak bilinen Salda Gölü’ndeki tortu ve minerallerin benzerlerinin Mars’ın yüzeyinde de bulunması, ünlü Uzay Ajansı’nın Salda Gölü’ne olan ilgiyi artırıyor. Son olarak NASA, gölün bir fotoğrafını sosyal medya hesabında paylaştı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.10.2021, 12:55 09.10.2021, 11:26
NASA’dan Salda Gölü’ne övgü: “Yaşamın sırrı burada” 

NASA, sosyal medya hesabında Salda Gölü’ne de yer verdiği bir paylaşımda bulundu. “Mars’ın milyarlarca sene önce nasıl gözüktüğünü merak ettiniz mi? Biz ediyoruz. Bugün Mars’ın yüzeyi bu büyüleyici su görüntüsünden mahrum.” ifadelerine yer verilen paylaşımda Mars Kaşifi aracında görevli olan bilim insanlarının 3 buçuk milyar sene önce nehir deltası bulunduğunu ve gölün aktığını düşündüğü Jezero Krateri’ni keşfetmek üzere bölgede çalışmalar yaptığı bildirildi.  



Jezero Krateri ve Salda Gölü benzerliği  

NASA, yaptığı paylaşımda, Jezero Krateri’ndeki ve Salda Gölü’ndeki kayaların birbirine büyük oranda benzediğini tekrarladı. Daha öncesinde Salda Gölü’ndeki mikrobiyalit fosilleri inceleyen Uzay Ajansı görevlileri, bu sayede Mars’ın eski halini daha iyi anlamayı hedeflediklerini aktarmıştı. 



NASA, Salda’yı dilinden düşürmüyor 

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars Kaşifi aracını Mars’a indirerek görevine başlamıştı. Perverance isimli araç, Jezero Krateri’ndeki kayalardan örnek toplayacak ve bunları inceleyecekti. İşlemlerin bir kısmı tamamlansa da görevliler, istedikleri cevapları hala bulabilmiş değil. Kesin bir cevabın bulunması için araştırmacıların, Dünya’dan bir örnekleme sahip olması gerekiyordu. Dünya üzerinde pek çok bölgede araştırma yapan kişiler, Burdur’daki Salda Gölü’nü keşfetmişti.  

NASA mühendislerinin odağından çıkmayan Türkiye’nin Maldivleri, araştırma direktörü Thomas Zurburchen tarafından şu ifadelere sahne olmuştu: “Salda, öğrenebileceğimiz ve sorgulayabileceğimiz güçlü bir örnek olarak kullanılacak.” 



Fosilleşmiş yaşam izleri aranıyor 

Zurburchen’in başkanlık ettiği NASA araştırma grubu, Jezero Krateri’nde topladığı parçalarda bir tür “fosilleşmiş yaşam izi” arıyor. Bunun yanında Türk ve ABD’li bilim insanlarından oluşan bir ekip, 2019 senesinde Salda Gölü’ne keşif gezisi düzenlemişlerdir. Gölün çevresindeki büyük taş kütlelerinden aşınmış mikrobiyalitler, araştırmanın temelini oluşturmuştu. Araştırmacılar, bu mikrobiyalitlerin, mikroplar yardımıyla oluştuğu düşüncesine sahip olmuşlardı. Perseverance’in topladığı örneklerde de mikrobiyalit izi aranacağı bildirilmişti. 



Mars Kaşifi’nin buluşu ile milyonlarca sene öncesi aydınlanacak 

Zurbuchen, Perseverance’in bir ipucu bulur bulmaz incelenen yapı ile Salda Gölü’ne gidileceği ve bu gölden alınacak örnek ile Mars’tan alınan örneğin karşılaştırılacağını açıklamıştı. Benzerlik ve farklılıkların ancak bu şekilde tespit edilebileceğini söyleyen araştırmacı, “Salda Gölü’ne sahip olduğumuz için çok mutluyuz.” ifadelerini kullanmıştı. 



Mars örnekleri 2031 senesinde Dünya’ya getirilecek 

Araçlar ile Mars’tan toplanan kaya örnekleri 2031 senesine kadar Kızıl Gezegen’de tutulacak ve sonrasında iki farklı robot ile Dünya’ya getirilecek.  



“Yaşam izlerine çok yakınız” 

NASA için Salda Gölü’nde araştırmalar yapan Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı ise araştırmalar sonucunda yaşam izlerini bulmaya çok yakın olduklarını aktardı. 
 

Yorumlar (0)