NASA’dan Kızıl Gezegen'de yaşamla ilgili heyecanlandıran keşif

NASA tarafından Mars’ta Perseverance gezginince toplanmış olan ilk örnekler Kızıl Gezegen’de suyun bulunduğunu ortaya koydu. Uzay Ajansı’nca bu durumun Mars’ta yaşamın varlığına dair büyük bir kanıt sağladığını söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.09.2021, 14:48
NASA’dan Kızıl Gezegen'de yaşamla ilgili heyecanlandıran keşif

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars’ta Perseverance gezginince toplanmış olan ilk örneklerin Kızıl Gezegen’de suyun bulunduğunu gösterdiğini ifade etti. Uzay Ajansı’nca bu olayın Mars’ta yaşamın varlığına dair büyük bir kanıt ortaya koyduğunu açıkladı.

Hafta başında iki örnek topladı

Kızıl Gezegen’de bulunan Jezero Krateri’nin bir zamanlar ‘potansiyel olarak yaşanabilir bir sürdürülebilir ortam’ olduğunu ortaya çıkartan NASA, haberde gezginin hafta başında ‘Montagnac’ ve ‘Montdenier’ isimli iki kaya örneği toplama görevini başarıyla gerçekleştirmesini takip ettiğini kaydetti.

Buna göre alınmış olan örnekler, eski lav akıntılarından oluştuğunu gösteren bazaltik bir bileşimi gösteriyor.

Yeraltındaki suyun uzun bir süredir olduğu görüldü

Çekirdek numunelerini sağlayan ve ekibin ilk örnek toplama girişiminde hedeflemiş olduğu kayada gördükleri değişiklik seviyesi yeraltı suyunun uzun bir zamandır mevcut olduğunu gösteriyor.

Perseverance, 6 ve 8 Eylül tarihinde kaya örneklerini topladı ve o zamandan beri ekip 385 milyon kilometre öteden analiz gerçekleştiriyor.

NASA Genel Merkezi’nden Mitch Schulte konuya dair yapmış olduğu açıklamada, “Dünya’da gelecekteki laboratuvar analizleri için bu örnekler yüksek bir değere sahip. Bu kayanın bir gün minerallerinin temsil ettiği çevresel koşulların zamanlamasını ve sırasını çözebiliriz. Bu, Mars’taki sıvı suyun kararlılığı ve tarihine ilişkin büyük bir soruyu cevaplandırmaya da yardımcı olacak.” şeklinde konuştu.

Bununla beraber araştırmacılar aldıkları kaya örneklerinde, yer altı suyunun buharlaştığı zaman oluşmuş olabilecek tuzlar olduğunu söyledi.

NASA, konuya ilişkin, “Bu ilk iki kaya çekirdeğinde bulunan tuz mineralleri, antik Mars suyunun küçük kabarcıklarını hapsetmiş olabilir. Bahsedilen mineraller, Mars’ın yaşanabilirliği ve eski iklimine ilişkin ipuçları veren mikroskobik zaman kapsülleri olarak hizmet edebilir. Antik yaşamın izlerini koruma yetenekleriyle tuz mineralleri Dünya’da iyi bilinmektedir.” dedi.

“Mikroskobik yaşam için yeterli zamanda su vardı”

Bununla beraber bilim insanları, yeraltı suyunun bir zamanlar Jezero’nun içerisinden akan sudan meydana geldiğini ve gölün kurumasının ardından çok sonra kayaların arasında geçebileceği varsaydıklarını kaydetti.

Fakat kayaları değiştirmiş olan suyun milyonlarca yıldır mı yoksa on binlerce yıldır mı olduğu bilinmiyor. NASA tarafından, geçmişte, suyun bölgeyi mikroskobik hayata daha elverişli konuma getirecek kadar uzun bir zaman orada olduğunun kesin olduğunu ortaya koydu.

Örneklerin incelemesi nasıl olacak?

Bununla birlikte Perseverance, Mars’ta geçirmiş olduğu süre boyunca dolduracağı titanyum 43 numune tüpünü taşıyor. Gelecekte örnekler Avrupa Uzay Ajansı ve NASA’nın toplaması için Kızıl Gezegen’de bırakılacak.

ESA ve NASA 2026 senesinde Dünya’dan ayrılacak ve 2028 senesinde Mars’a ulaşacak iki uzay görevini daha başlatmayı düşünüyor. Bunlardan ilki Perseverance’a gidecek, doldurulmuş olan örnek tüpleri alacak ve onları ‘Mars çıkış aracına’ yerleştirecek. Söz konusu roket, Mars yüzeyinden fırlatılmış olan ilk nesne olma sürecinde patlayacak ve kabı Mars yörüngesinde yerleştirecek, yani aslında uzayda yüzecek.

Bu zorlu operasyona dahil olan üçüncü ve son uzay aracıysa numune kabının yanında manevra yapacak, onu alıp geri Dünya’ya uçuracak. Eğer Dünya atmosferine başarılı bir şekilde tekrar girmesini sağlarsa, 2031 senesinde Utah’ta bulunan bir askeri eğitim sahasında yere düşecek ve bu da Mars örneklerinin 10 sene daha çalışılamayacağı manasına geliyor.

Yorumlar (0)