NASA uzaydan çekti, Meksika'daki siyasi tartışma alevlendi!

NASA tarafından 7 yıl arayla çekilen iki fotoğraf, Meksika'daki Cerro Prieto Barajı'nda yaşanan inanılmaz değişimi gözler önüne serdi. Monterrey kentinin su ihtiyacını karşılayan barajın neredeyse kuruduğu görüldü. Fotoğraflar, Meksika'da siyasi tartışma başlattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.07.2022, 09:25 Hakan Öksüz
NASA uzaydan çekti, Meksika'daki siyasi tartışma alevlendi!

Küresel ısınmanın etkileri, her geçen yıl daha belirgin şekilde görülüyor. Avrupa'da artan yaz sıcakları, bu yıl çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Belçika ve Almanya gibi ülkelerde hafta içinde termometreler 40 dereceyi gösterdi. İngiltere, alışkın olmadığı sıcaklarla yüzleşiyor. Sıcaklık nedeniyle bükülen tren rayları, bazı bölgelerdeki seferleri aksattı. Türkiye dâhil olmak üzere çok sayıda ülkede orman yangınları çıktı. 

İklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından görüntülendi. NASA, Meksika'daki Cerro Prieto Barajı'na ait 7 yıl arayla çekilen iki uydu fotoğrafını paylaştı. 2015 ve 2022 yıllarının temmuz aylarında çekilen fotoğraflar arasındaki fark, yıllar içinde gerçekleşen değişimin boyutlarını gözler önüne serdi.

21 milyondan fazla kişi etkileniyor

Nuevo Leon eyaletindeki barajın su seviyesinde meydana gelen düşüş, iklim değişikliğinin ciddiyetini ortaya koydu. Dünya genelinde yaşanan kuraklığın en fazla etkilediği yerlerden birinin Meksika olduğunu açıklayan NASA, ülkede yaşayan en az 21 milyon insanın bu durumdan kötü şekilde etkilendiğini kaydetti.

Cerro Prieto Barajı kurumak üzere

NASA'dan yapılan açıklamada, "Ülkedeki kuraklığın en fazla hissedildiği bölgeler, ABD sınırındaki Nuevo Leon ve Chihuahua eyaletleri oldu. Yaklaşık 5 milyon 300 bin kişinin yaşadığı Monterrey kenti için su seviyesi ciddi derecede düşen Cerro Prieto Barajı oldukça önemli. Bütün şehir, su ihtiyacını buradan karşılıyor. Kuraklıktan dolayı kent genelinde tarım ve sanayi faaliyetleri ciddi şekilde yara aldı. Bu durum, turizm sektörünü de etkiledi." denildi.

Samuel Garcia: Bunun suçlusu eski vali!

NASA'nın paylaştığı uydu fotoğrafları, Meksika'da yaşanan siyasi tartışmaları alevlendirdi. Paylaşılan fotoğraflara işaret eden Nuevo Leon Eyaleti Valisi Samuel Garcia, durumun sebebini "eski valinin yolsuzluklarına" bağladı. Muhalif vekiller, kuraklığın sorumlusunun, yanlış politikalar uygulayan hükümet olduğunu öne sürdü.
Yağmur mevsiminin başladığı Meksika, birçok farklı sorunun yanı sıra kuraklıkla da mücadele ediyor. Yağmur mevsimi başladı ancak henüz beklenen yağışlar alınamadı.

Yorumlar (0)