NASA'nın uydusu ortaya çıkardı: Üçte biri kurudu
Bitlis'e bağlı Adilcevaz ilçesinde çok sayıda kuş türüne de ev sahipliği yapan Arin Gölü'nün üçte birlik kısmı, açılan su kuyuları, bilinçsiz sulama ve kuraklık sebebiyle kurudu.

Son zamanlarda istenilen oranda yağışın olmaması ve kuraklığın etkilerinin daha da artması; gölet, göl ve baraj gibi kaynaklarda su düzeyinin azalmasına ya da kurumaya sebep oluyor.
Bünyesindeki pek çok su kaynağının kuruduğu Van Gölü havzasında bulunan, Süphan Dağı'nın eteklerindeki Arin Gölü de su yitirmeyi sürdürüyor.
Göçmen kuşlar için çok önemli olan volkanik set gölünün bilinçsiz sulama, açılan kuyular ve kuraklık sebebiyle yitirdiği alan, NASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) Landsat uydusu görüntülerine yansıdı.
"2005 yılından sonra çekilme başladı"
2005 senesinde kaydedilen görüntüler ile bu sene çekilen görüntüleri kıyaslayan Van YYÜ (Yüzüncü Yıl Üniversitesi) Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Akkuş, Arin Gölü'nün 18 senede üçte bir oranında küçüldüğünü saptadı.
Mustafa Akkuş, basın mensuplarına, gölde su düzeyinin düşmeyi sürdürdüğünü ifade etti.
Bahse konu havza için 2005 senesini bir kırılma dönemi olarak gördüklerini kaydeden Akkuş, "Havzadaki su kaynaklarının düzeyinin düşmeye başladığı sene olarak nitelendiriyoruz. 2000-05 seneleri arasında yağışlar çok ve göllerin yüzeyinde bir gerileme yok. Fakat 2005 senesinden sonra ne yazık ki göllerde buharlaşmayla birlikte ciddi oranda bir su kaybının olduğunu gözlemliyoruz. Bu husustaki en önemli örnek ise Van Gölü'nün güneyinde yer alan Arin Gölü." diye konuştu.
"Balıklara da çiftçiye de yansıyacak"
Su düzeyinin 2005 senesinde maksimum seviyeye ulaştığı Arin Gölü'nün o seneden beri devamlı alan yitirdiğini aktaran Akkuş, şu sözleri sarf etti:
"2005 senesinden sonra her beş senelik periyotta Arin Gölü, bariz bir biçimde küçüldü. Uydu görüntülerinde de görüldüğü gibi gölün alanı gitgide daraldı. 2015 senesinden sonra çekilme çok hızlı bir seyir alıyor. Son üç senede de bir kar topunu yaz mevsiminde güneşin altına koymuşuz gibi Arin Gölü'nün hacmi küçülüyor. 2005 senesinde yaklaşık olarak 15 kilometrekarelik bir yüzey alanına sahip olan Arin Gölü, bu sene ne yazık ki yaklaşık olarak 10 kilometrekareye değin düştü. Yani bu süre boyunca Arin Gölü'nün yüzey alanının üçte biri kayboldu. Van Gölü'ne kıyasla yüzeyi daha ufak olduğu için çekilme daha net görülebiliyor. Gölün dramatik bir biçimde küçülmesi bize önemli bir mesaj veriyor. Artık çok ciddi bir su problemiyle karşı karşıyayız. Artık havza eskisi gibi yağış almıyor. Etkin bir su yönetimi yapmamız gerekiyor. Yoksa burada gördüğümüz bu durum havzadaki tüm göllerde ve su kaynaklarında görülecek. Bu durum bir müddet sonra balıklara da çiftçiye de yansıyacak."