NASA'nın uydu yarışmasına Türk damgası

ABD'de düzenlenen model uydu yarışması CanSat'ta, İTÜ Apis takımı şampiyon olurken, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay takımı ikincilik elde etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.06.2019, 12:47
NASA'nın uydu yarışmasına Türk damgası

Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS) ve Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) iş birliğiyle düzenlenen dünyanın en prestijli model uydu yarışması CanSat'ta, Türk üniversiteleri başarılarıyla dikkatleri üzerine çekti.

Teksas'ta düzenlenen ve California, Arizona State ve Manchester gibi dünyanın çeşitli üniversitelerinin katıldığı yarışmada 40 takım arasından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Apis takımı birinciliği elde ederek şampiyon olurken, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay takımı ise ikinci oldu.

Dünyanın en prestijli model uydu yarışması olarak gösterilen ve 14 yıldır aralıksız olarak düzenlenen CanSat'ta ayrıca, Çankaya Üniversitesi 5, İstanbul Gedik Üniversitesi 7, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 13, Başkent Üniversitesi 14, İstanbul Şehir Üniversitesi 15, Gebze Teknik Üniversitesi 17 ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi 18. oldu.

"Zaten birinci olmanın vakti gelmişti"

İTÜ APİS Ar-Ge takım lideri Aykut Üçtepe, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, Türk üniversitelerinin uluslararası yarışmalara büyük önem verdiğini ve bu yarışmalarda ülkeyi en iyi şekilde temsil ederek diğer ülkelere göre geri planla olunmadığını gösterdiğini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmada da Türk üniversitelerinin önemli başarılar gösterdiğini ve kazandıkları şampiyonlukla bu başarıyı daha ileri taşıdıklarını belirten Aykut Üçtepe, şunları söyledi:

"Bu yarışmaya dördüncü defa katılıyoruz. Bundan önceki senelerde 2016'da 9, 2017'de 4, geçen sene üçüncülüğü elde etmiştik. Artık birinci olmanın vaktinin geldiğini düşünüyorduk. Önceki senelere göre ayakları yere daha sağlam basan bir ekiple yola çıktık ve sıkı çalıştık. Bütün testlerimizi yaptık ve gerekli tüm önlemlerimizi aldık. Bu süreçte bazı sıkıntılar da yaşamadık değil. Yarışmaya gelmeden yirmi önce uydumuz kayboldu ve uyduyu baştan yapmak zorunda kalmıştık. Son gece devremizin bir yolu yanmasına rağmen her şeyi hızlıca halledip birinciliği kazandık.

Proje kapsamında yazdığımız bütün programlardan, tasarım aşamalarına kadar her şey takımdaki arkadaşlarımızın eseridir. Daha büyük ve Türkiye'mize katma değer sağlayacak projelerde yer almayı planlıyoruz. Elimizden geleni yaptık ve yapmayı da sürdüreceğiz."

Türk üniversiteleri dünyanın önde gelen üniversitelerini geride bıraktı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay takımı kaptanı Muzaffer Duysal da, bir yıl boyunca çok yoğun çalıştıklarını ifade ederek, bu sayede yarışmada ikinci olarak dünyanın en iyi üniversitelerini geride bıraktıklarını dile getirdi.

Yarışmaya 33 kişilik bir ekiple hazırlandıklarını ve geçen yıl da dünya ikincisi olduklarını belirten Muzaffer Duysal, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu sene dünya şampiyonu olmayı hedefliyorduk. İstanbul Teknik Üniversitesi 0,077 puan farkıyla birinci oldu. Çok az puan farkıyla bir Türk takımına kaybettik, bu nedenle Türkiye'miz adına mutluyuz. Çok fazla Türk üniversitesi var bu yarışma iyi bir yarışma değil gibi bir algı oluşsa da aslında tam tersi. Türk üniversiteleri çok iyi başarı gösteriyor ve dünyanın çok iyi üniversitelerini eliyor.

Bu sene 84 üniversite başvurdu ve ilk aşamada bir eleme gerçekleştirilerek 40 üniversite Amerika'ya davet edildi. Bu süreçte dünyanın önde gelen birçok üniversitesi elendi. Türk üniversitelerinin bu noktada çok önemli bir başarısı var ve bu başarı giderek artıyor. Bu durumdan çok mutluyuz ve gurur duyuyoruz. Ayrıca, üniversitemize, rektörümüze, dekanımıza, danışman hocalarımıza desteği için çok teşekkür ediyoruz. Oldukça maliyetli olan bu yarışmada bize sponsorluklarıyla destek oldukları için TUSAŞ, TAI ve Erdemir'e çok teşekkür ediyoruz."

Yorumlar (0)