NASA'nın Ay görevi için gönderdiği araç, güvenli modda sıkıştı!

Ay'da 2024 yılında kalıcı bir istasyon kurmayı hedefleyen NASA, bu doğrultuda CAPSTONE isimli uzay aracını haziran ayında fırlatmıştı. Ay'ın yörüngesinde yerleşerek istasyonun kurulacağı bölge hakkında keşif çalışması yapacak olan uyduyla ilgili NASA bir duyuru yaptı. Ay yolculuğu devam eden aracın, güvenli moda girdiği ve henüz düzelmediği kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.09.2022, 09:55 15.09.2022, 11:04 Hakan Öksüz
NASA'nın Ay görevi için gönderdiği araç, güvenli modda sıkıştı!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2024 yılında Ay yüzeyine astronot indirmeyi hedefliyor. Ay'daki varlığını kalıcı hale getirmek isteyen NASA, burada yapılacak görevleri kolaylaştırmak için çalışmalarına hız kazandırdı.

8 Eylül'de güvenli moda girdi

28 Haziran'da uzaya gönderilen CAPSTONE isimli uzay aracı, söz konusu istasyonun görevlerini yapabilmesi için Ay'ın yörüngesinden bilgi toplamak amacıyla fırlatıldı. Büyük umutlarla Ay'ın yörüngesine gönderilen uyduyla ilgili kötü haberi NASA verdi. 4 aylık yolculuğun sonunda Ay'ın yörüngesine ulaşacak olan CAPSTONE'un, "yörünge düzeltme manevrası" esnasında 8 Eylül'de güvenli moda girdiği kaydedildi.

NASA: "Rotadan sapma yok"

Konuya ilişkin kısa bir açıklamada bulunan NASA, henüz güvenli moddan çıkmayan uyduya dair son durumun, CAPSTONE görev ekibi tarafından bildirildiğini aktardı. Uzay aracının yaşadığı problemi çözmeye çalıştıklarını belirten NASA, "Rotadan sapma yok, Ay'a yolculuk devam ediyor." ifadelerini kullandı.

İstasyonun kurulacağı bölgede keşif görevi yapacak

Haziran ayında fırlatılan CAPSTONE, istasyonun Ay'da kurulacağı bölgeyle ilgili bilgiler toplayacak. İstasyonun yaşayacağı zorlukları tespit edecek olan görev ekibi, oluşturulan teorik modeli doğrulayacak. Bu keşif aracının sorunsuz şekilde Ay'ın yörüngesine yerleşmesi, 2024'te kurulacak istasyon için büyük önem taşıyor.

Yorumlar (0)