NASA'nın aracı fotoğrafladı: Mars uçuşundan kareler

Mars misyonu kapsamında gezegenin yüzeyinde keşif yapan Perseverance aracı, kendisiyle birlikte gönderilen mini helikopter Ingenuity'nin fotoğrafını çekerek Dünya'ya gönderdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.01.2023, 01:10 Hakan Öksüz
NASA'nın aracı fotoğrafladı: Mars uçuşundan kareler

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından Mars'a gönderilen Perseverance aracı, yeni bir görüntü paylaştı. Perseverance, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde uçarak bir ilke imza atan mini helikopter Ingenuity'nin fotoğrafını Dünya'ya gönderdi. Twitter'dan yapılan paylaşıma, "Uçuşlar arasında bir kumulun üzerinde dinlenirken kimi gördüm. Ingenuity'nin Flight #39 için hazırlandığına inanabiliyor musunuz?" notu düşüldü.

Toplamda 7 bin 830 metre uçtu

Perseverance keşif aracı ile birlikte Mars'a gönderilen Ingenuity, 11 Ocak'taki 39 numaralı Mars uçuşunda 79 saniye boyunca havada kaldı. Bu uçuşunda 140 metre yol alan Ingenuity, Mars misyonu kapsamında bugüne kadar 7 bin 830 metrelik uçuş gerçekleştirdi. 

7 aylık yolculuğun ardından Mars'a inmişti

Kaliforniya'daki NASA laboratuvarında inşa edilen Perseverance keşif aracı, plütonyum yakıtıyla çalışıyor. 30 Temmuz 2020'de fırlatılan Perseverance, 7 aylık yolculuğun ardından 18 Şubat 2021'de Kızıl Gezegen'in yüzeyine indi. 

Aracın Mars'taki misyonunun gerçekleşebilmesi adına 2,4 milyar dolar harcandı. Ağırlığı 1,8 kilogram olan mini helikopter Ingenuity, başka bir gezegende uçan ilk hava aracı olarak tarihe geçti.

Yorumlar (0)