NASA, Mars’ta uzaylıların yaşadığına dair kanıtları paylaştı 

NASA, çok yankı uyandıracak yeni fotoğraflar paylaştı. Fotoğraflarda, uzaylıların bir zamanlar Mars’ta yaşadığına dair kanıt oluşturacak ayrıntılar yer aldı. Bilim insanları, gezegen yüzeyindeki Jezero kraterinin bazı bölgelerinde dünya dışı yaşamın fosilleşmiş kalıntıları bulunduğunu aktardı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.10.2021, 09:49
NASA, Mars’ta uzaylıların yaşadığına dair kanıtları paylaştı 

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), yeni fotoğraflar paylaştı. Bilim insanlarının daha önce de belirttiği “Kızıl Gezegen’de uzaylı yaşamı” hakkında deliller içeren fotoğraflarda, Mars’taki kurumuş eski nehir yatağı görüntülendi. Bu yatağın bir kısmından çekilen ve milyarlarca sene önce burada suyun nasıl aktığını gösteren fotoğraflar, uluslararası bilim dergilerinde de büyük ilgi gördü. 



“Dalgalanan su seviyeleri görülüyor” 

“Perseverance” isimli uzay aracında görevli bilim insanları tarafından çekilen fotoğraflara göre NASA’nın “Kodiak Butte” dediği olay gözlemleniyor. Uzay Ajansı’na göre, fotoğraflardan anlaşıldığı üzere, bölgede dalgalanan su seviyeleri ve sonradan değişen akış stilleri ve buna bağlı olan kapalı bir göl sistemi bulunuyor. Bu göl içerisinde ve çevresinde oluşmuş kaya parçacıkları da mevcut.  



“Daha önce benzeri görülmedi” 

Bilim insanları, Mars’ta bulunan bu olgunun daha önce dünya dışında hiçbir yerde keşfedilmediğini belirterek “Benzersiz” olarak yorumluyor. 

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) profesörlerinden Benjamin Weiss, “Gezginlerimiz, bu inanılmaz ıssız gezegene indi. Uzaktan fotoğraflar çeken aracımız, Jezero kraterinin milyonlarca sene önce bir gölün dibi olduğunu gösteren kayalar gördü. Bu kraterde aynı zamanda kum katmanları de görüldü.” 

Fransa Nantes Üniversitesi’nden Jeolog Nicolas Mangold, “Kodiak’taki katmanları anlamak ve buradaki yaşamın korunması için en olası tortuları dahi incelememiz gerekiyor. Geçtiğimiz dönemlerde suyun, yüzeydeki bir noktadan aktığını biliyoruz fakat ne kadar zaman boyunca aktığını bilmiyoruz.” ifadelerini kullanırken bölgede sel olmasının muhtemel olduğunu çünkü bölgede sel sonucu toplanan küçük kaya tabakalarının bulunduğunu aktardı. 



“Ani buz erimesinden kaynaklı olabilir” 

Bir diğer araştırmacı grubu ise Mars’ta sele sebep olacak bir durumdan emin olamazken toplanan bu verilerin ani buz erimesi ya da ani şiddetli yağmur sonrası oluşmuş olabileceğini düşünüyor. Weiss, bu konu hakkında şunları dile getiriyor: “O dönemlerde Kızıl Gezegen büyük ihtimalle çok büyük boyutlu buzullara sahipti. Bir meteor çarpması ya da volkanik aktivite sonrasında bu buzullar aniden eridi ve Jezero krateri kaya ve sularla doldu. Bu da krater çevresindeki bölgenin neden Mars’ta bilinen en eski kayaları bulundurduğunu açıklıyor.” 



“Keyfimiz yeni başlıyor” 

Bilim insanları, bu yeni bulguların Mars’ın daha önceki dönemde birden fazla göle sahip olduğu ve potansiyel yaşam biçimleri geliştirdiği hakkında bilgi verdiğini savunuyor. Araştırma yazarlarından Amy Williams ise bu buluş için, “Artık daha net fotoğraflara sahibiz. Çamurtaşı ve kil bulduk ve artık güvenimiz tazelendi. Bu fotoğraflara bakmak, yeni bir kitabın kapağını okumak gibi. Keyfimiz yeni başlıyor.” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)