NASA, Mars'tan ilk ses kaydını kamuoyuyla paylaştı

NASA'nın Mars'a araştırma yapmak için gönderdiği aracı Perseverance, son olarak Mars'ta kaydettiği sesi dünyaya iletti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.03.2021, 12:39 12.03.2021, 09:16
NASA, Mars'tan ilk ses kaydını kamuoyuyla paylaştı

Yedi aylık bir yolculuktan sonra 19 Şubat'ta Mars'a sorunsuz bir şekilde inen ve Mars'ta daha önce yaşam kalıntılarının oluğ olmadığını araştıran uzay aracı Perseverance, Mars'taki ilk ses kaydını dünyaya ulaştırdı.

İniş yaptıktan 18 saat sonraki ses kaydı

Bu çalışmalarının dışında Kızıl Gezegen'den yeni görüntüler göndermeye devam eden Perseverance, bu sefer Mars'ta kaydettiği sesi dünyaya ulaştırdı. NASA'nın yaptığı açıklamada gezegenin sesinin 19 Şubat'ta, aracın yüzeye iniş yapmasından yaklaşık 18 saat sonra kaydedildiği aktarıldı.


Lazer atışlarıyla kaydedildi

Sesi kaydetmek için Perseverance aracının ekipmanlarından biri olan özel SuperCam aracılığıyla bir kayaya lazer atışları hedeflendi. Lazer darbeleriyle kaydedilen ses kaydında aynı zamanda Mars rüzgarının sesi de duyulabiliyor. 

NASA, 11 saniyelik ses kaydıyla ilgili "Mars'taki lazer darbelerinin ilk ses kayıtlarını dinliyorsunuz. SuperCam cihazımdaki mikrofon tarafından kaydedilen bu ritmik vuruş sesleri, araştırma ekibinin etrafındaki kayaların yapısını anlamasına yardımcı olabilecek farklı yoğunluklara sahip." sözlerini kullandı.


 

Yorumlar (0)