NASA, ertelenen Ay görevinin yeni tarihini duyurdu!

2025 yılında astronotların Ay'a ayak basması hedeflenen Artemis programının ilk görevi, 2022 yılının Kasım ayında yapılacak. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.10.2022, 17:10 16.10.2022, 16:21
NASA, ertelenen Ay görevinin yeni tarihini duyurdu!

NASA, Artemis görevi çerçevesinde 2025 yılına kadar Ay'a ve daha sonra Mars'a astronot yollamanın planlarını yapıyor.

Bu zorlu görevde, Blue Origin, Dynetics ve SpaceX gibi uzay şirketlerinden yardım alan NASA, geliştirdiği "SLS" adlı devasa roketiyle yolculukları güvenli duruma getirmeyi amaçlıyor.

İlk fırlatma görevi 3’üncü kez ertelendi

NASA, provalarını bitirdiği SLS roketi, Florida'da bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden daha önce iki defa fırlatılmaya çalışıldı. Fakat roketin motorunda bulunan yakıt sorunu, fırlatmanın iki defa ertelenmesine sebep oldu.

NASA, söz konusu problemi giderdi, fakat bu kez de fırtına, fırlatmaya engel oldu ve görev 3’üncü kez ertelendi.

NASA, Florida'nın Cape Canaveral bölgesinde yer alan Kennedy Uzay Üssü'nün, Ian Kasırgası'ndan etkilenme olasılığı sebebiyle 98 metrelik dev SLS roketini hangara çekti.

14 Kasım'da fırlatılacak

Test uçuşu programının, kasırga sebebiyle kasım ortasından önce yapılamayacağı tahmin ediliyor.

NASA, haftalarca devam eden teknik aksaklıklar ve kötü hava koşullarının ardından dev SLS roketinin 4 Kasım'da tekrar fırlatma rampasına taşınacağını açıkladı.

NASA, yeni lansman tarihini duyuran bir bildiride, fırlatma rampasında hala yapılacak standart bakım sebebiyle fırlatma tarihinin 14 Kasım olacağını açıkladı.

Artemis programının ilk ayağı olan görev çerçevesinde NASA, şu ana kadarki en güçlü fırlatıcı roket sistemi olarak bilinen SLS roketini ve astronotların içinde bulunacağı Orion uzay aracını kullanacak. Fakat SLS roketi, sadece keşif amaçlı olacağı için astronotsuz görev alacak.

Yorumlar (0)