NASA, ekipmanlarını Ay'da üretecek

NASA, çok sayıda ekipmanı Ay'a taşımak yerine bütün ekipmanları üç boyutlu yazıcı ile Ay'da üretmek istiyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.08.2021, 10:55 18.08.2021, 09:23
NASA, ekipmanlarını Ay'da üretecek

NASA, önümüzdeki dönemde önce Ay'a, ardından Mars'a astronot yollamak istiyor. NASA'nın Artemis adını verdiği projede, başta SpaceX olmak üzere Japonya Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı gibi kurumlar bulunuyor.

Ekipmanları Ay’da üretmek istiyor

NASA, uzun vadede Artemis'i, kalıcı yapılar için Ay'da temel atmak, yerleşmek ve nihayetinde Mars'a insan göndermek için bir adım mahiyetinde görüyor.

Ay'da kalıcı bir üs kurabilmek amacıyla pek çok ekipmana ihtiyaç olduğu belirtilirken, bunların Dünya'dan Ay'a gönderilmesi de bir o kadar zahmetli bir iş.

Ay’da 3 boyutlu yazıcı

Ay’ın toprağını baskı için ham madde olarak kullanmayı uman NASA, Artemis Ay görevleri de yaklaşırken bu görevlerde kullanmak üzere Redwire şirketinin baskı sistemini test etmeye başladı.

Uzay ajansının hedefi; pek çok ekipmanı Dünya’dan çekmek yerine, gerekli olan malzemeyi yapmak üzere Ay’da bulunan malzemeleri kullanmak.

Araştırmacılar, yer çekimi olmadan baskının çalışıp çalışmadığını ve basılı malzemenin gücünün nasıl olacağını araştırmaya başladı.

Redwire; 3D baskı teknolojisinin, küçük donanım ve armatürler için kullanılmasının haricinde; yollar, temeller, iniş pistleri ve astronotların içinde yaşayabileceği Ay habitatları gibi daha karmaşık ve büyük parçaları basmak için kullanılabileceğini de ifade ediyor.

NASA’nın diğer gezegenlerde de kullanılabilecek şekilde 3D baskı teknolojisini geliştirmeye çalıştığı öne sürülüyor.

Yorumlar (0)