NASA duyurdu: Yörüngeye yerleşti

NASA'nın geçtiğimiz 25 Aralık'ta fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu'nun yörüngeye yerleştiği öğrenildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.01.2022, 00:59 26.01.2022, 09:43
NASA duyurdu: Yörüngeye yerleşti

Dünyanın en gelişmiş ve en büyük uzay teleskobu Webb, evrenin başlangıcı ile ilgili bilgilere erişmek için fırlatıldığı uzayda, yaklaşık olarak 1.600.000 kilometre uzaklıktaki hedefine ulaştı.

Yeryüzüne Ay'dan 4 kat daha çok uzaklıkta olan 7 ton ağırlığındaki uzay teleskobunun, istenilen noktaya ulaşarak Güneş'in etrafında yörüngeye girmek amacıyla roket iticilerini yaklaşık olarak 5 dakika ateşlediği ve plan dahilinde son durağına vardığı kaydedildi. 

Haziran ayında bilimsel gözlemlerin başlayabilmesi amacıyla 10 milyar dolarlık (135 milyar TL) gözlemevindeki aynaların hala titiz bir şekilde hizalanması ve kızılötesi dedektörlerin yeteri oranda soğutulması gerektiği belirtildi.

Evrenin geçmişini inceleyecek

NASA'dan Bill Nelson, gerçekleştirdiği açıklamada, "Evrenin gizemlerini gün yüzüne çıkarmaya bir adım daha yaklaşmış durumdayız. Ve Webb'in önümüzdeki yaz mevsiminde evrene ilişkin ilk yeni görüşlerini almak için sabırsızlanıyoruz." sözlerini sarf etti.

Söz konusu teleskobun 13,5 milyar sene evvelki Büyük Patlama'nın ardından ilk meydana gelen yıldızların ışığını yakalayarak evrenin geçmişinin tüm basamaklarını incelemesi hedefleniyor.

NASA'nın Kanada ve Avrupa uzay ajanslarıyla ortaklaşa çalışmasının ürünü olan Webb, şimdiye dek yapılmış en güçlü ve büyük fakat 31 yaşındaki çalışma ömrünün son dönemlerini yaşamakta olan Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olarak öne çıkıyor.





Yorumlar (0)