NASA'dan Venüs misyonu kararı: Bütçeyi kestiler

2028 yılında Venüs'e yapılacak keşif gezisinin, NASA'nın bütçe desteğini kesmesi nedeniyle erteleneceği belirtildi. Edinilen bilgilere göre 2024'te Venüs misyonu hakkında yeni bir değerlendirme yapılacak. Karar değişmezse Venüs görevi en erken 2031'de başlayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.03.2023, 15:17 30.03.2023, 17:48 Hakan Öksüz
NASA'dan Venüs misyonu kararı: Bütçeyi kestiler

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yüzey sıcaklığı yaklaşık 480 santigrat derece olan Venüs'ü araştırmak için 2028'de keşif gezisi düzenleyecekti. VERITAS isimli misyonun baş araştırmacısı Sue Smrekar, katıldığı Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda söz konusu keşif gezisi hakkında bir duyuruda bulundu.

Sue Smrekar: "NASA, mali desteğimizi kesti"

Venüs'ün bilinmeyenlerinin açığa çıkarılacağı misyonun finansmanının neredeyse bütünüyle kesildiğini kaydeden Sue Smrekar, görevin erteleneceğini belirtti. Başka uzay görevlerine destek sağlanması için kendi misyonlarına verilen desteğin NASA tarafından kesildiğini söyleyen Smrekar, ekibinin dağıtılacağını ifade etti.

NASA Sözcüsü Karen Fox: "2024'te yeniden değerlendireceğiz"

NASA Sözcüsü Karen Fox, söz konusu Venüs görevi hakkında açıklamada bulundu. Jet Tahrik Laboratuvarı'nda (JPL) bazı lojistik sorunların yaşandığını kaydeden Karen Fox, "Bazı iş gücü problemleri de mevcut. Venüs görevinin 2028'te yapılacağı öngörülüyordu ancak şu anki tabloya göre bu misyon en erken 2031'de başlayabilecek. 2024'teki değerlendirmeden geçmesi halinde VERITAS misyonuna yeniden mali destek sağlayabiliriz." ifadelerini kullandı. 

Kongre, 2024 yılı bütçesine henüz onay vermedi

Araştırmacılara göre Venüs misyonunun ertelenmesi, uzun vadede daha fazla ekonomik kayba yol açacak. Beyaz Saray'ın 2024 yılı bütçe talebi, Kongre tarafından henüz onaylanmadı. 2024 bütçe talebinde Gezegen Bilimi Bölümü için teklif edilen bütçe miktarı 3,38 milyar dolar oldu. VERITAS misyonuna ayrılacak bütçenin ise 1,5 milyon dolar olacağı öngörülüyor.

Yorumlar (0)