NASA'dan Dünya'yı kurtaracak proje

NASA, Dünya’ya çarpma ihtimali olan asteroidleri itmek suretiyle yörüngelerini değiştirecek olan teknolojiyi test etmek amacıyla geliştirilen uzay aracını fırlattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.11.2021, 22:09
NASA'dan Dünya'yı kurtaracak proje

NASA'nın gezegenimizi ilerleyen dönemde meydana gelebilecek bir felaketten korumak maksadıyla geliştirdiği DART (Çifte Asteroid Tekrar Yönlendirme Testi), Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nde fırlatılarak uzaya gönderildi.

330 milyon dolar harcanan projeyle gerçekleştirilen ve SpaceX'in 'Falcon 9' adlı roketiyle fırlatılan DART'ın misyonu, Dünya yörüngesine yakın bir noktada hareket etmekte olan bir asteroide kasıtlı bir şekilde çarparak hareket yönünü ve dönüş hızını değiştirmek.

Her şey yolunda giderse DART'ın önümüzdeki yıl eylül ayında,160 metre çap genişliğindeki Dimorphos adlı asteroide yaklaşık olarak 24 bin kilometrelik hızla çarpması planlanıyor.

"Ufak bir dokunuş yapacak"

Proje yetkililerinden Nancy Chabot, "Bu çarpma, asteroidi tamamen yok etmeyecek. Yalnızca ona ufak bir dokunuş yapacak." ifadelerini kullandı. 

Dydmos adlı daha geniş çaplı bir asteroidin çevresinde yaklaşık olarak 12 saat boyunca dönen Dimorphos'un çarpışmanın ardından yavaşlayarak büyük olan asteroide biraz daha yakınlaşacağı ve bulunduğu yörüngeden 10 dakika kadar uzaklaşacağı belirtildi.

DART'ın hedef aldığı asteroide çarpması gezegendeki bir teleskop vasıtasıyla gözlemlenebilecek.

DART'ın söz konusu asteroid çiftine varması 10 ayı bulacak. Çarpışma, gezegenimizden yaklaşık olarak 11 milyon kilometre mesafede gerçekleşecek.

Yorumlar (0)