NASA'dan astronotlara tuvalet yasağı

NASA, SpaceX'in Crew Dragon Endeavour uzay aracıyla birlikte Dünya'ya dönmesi beklenen astronotlardan özel iç çamaşırlarına güvenmelerini ve tuvaleti kullanmamalarını istedi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.11.2021, 10:56 04.11.2021, 13:03
NASA'dan astronotlara tuvalet yasağı

SpaceX, farklı Crew Dragon kapsülünü geçen ay incelediği süreçte, uzay aracının tuvaletine ilişkin bir problem keşfetti.

Astronotların ne kadar kalacağı bilinmiyor

Şirket, depolama tankına idrarı boşaltmak için kullanılan tüpün çözüldüğünü ve kapsül tabanının altında gizli bir sızıntıya sebep olduğunu fark etti.

Bu problemin, firmanın 3 uzay aracını da etkilediği bildirildi.

Bununla beraber NASA’dan, Megan McArthur ve Shane Kimbrough, Avrupa Uzay Ajansı'ndan Japon Akihiko Hoshide ve Fransız astronot Thomas Pesquet’den oluşan dört astronotun, çalışmayan bir tuvaletin olduğu Crew Dragon kapsüllerinde ne kadar kalacaklarıyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Şu ana kadar, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan kişilerle beraber yalnızca 2 Crew Dragon uzay aracı geri döndü ve yolculukların ilki 19 saat sürdü, ikincisi yalnızca 6 saat sürdü.

NASA'nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi S. Stich, “Söz konusu yolculuğun süresi, hava durumu ve yörünge dinamikleri gibi birtakım faktörlere bağlı. Ancak kalkıştan inişe kadarki süreyi en aza indirmek için gayret ediyoruz.” sözlerine yer verildi.

Eylül ayında da yaşandı

Öte yandan Crew Dragon'un tuvaletiyle ilgili problem, geçen eylül ayında SpaceX'in yaptığı ve ilk uzay turizmi görevi olan Inspiration4’te de ortaya çıktı.

SpaceX'in Crew Dragon uzay aracıyla yapılan ilk sivil uzay yolculuğu Inspiration4 görevi kapsamında, 4 kişilik astronot ekibi 3 gün boyunca yörüngede kalmıştı.

Inspiration4 misyonunun finansörü ve komutanı milyarder J. Isaacman, geçen ay görev esnasında alarmın çaldığını ve tuvaletin fanındaki idrar sızıntısı konusunda mürettebatı uyardığını açıklamıştı.

NASA'da eski bir yardımcı yöneticisi ve SpaceX'in görev güvencesi başkanı sıfatıyla şu anda görev alan William Gerstenmaier, “İdrarın depolanacağı tank ve bağlantısız ya da yapıştırılmamış bir şekilde gelen tüp var. Esasen bu, idrarın depolama tankına gitmemesine ve onun yerine fan sistemine girmesine sebep oldu.” sözlerini kullandı.

“İç çamaşırlarına güvenecekler”

ISS'deki 4 astronottan oluşan grup, tuvalet problemleri keşfedilmeden evvel Nisan ayında fırlatıldı.

Kapsülleri bulunan Crew Dragon Endeavour, ISS'ye bağlı bir şekilde kaldı, potansiyel bir cankurtaran göreviyle hizmet ediyor ve astronotları eve geri götürmeye hazır bir biçimde bekliyor. Astronotlar yakın dönemde kapsülü araştırdıklarında, bunun da sızdıran bir tuvaleti olduğunu ve idrarın duvarlara sızdığını fark etti. Fakat uzayda olmaları sebebiyle problemi hemen çözmenin bir yolu yok.

ISS’de astronotların kullanabileceği tuvaletleri yer alıyor. Bu sebeple astronotlar, yörüngedeki laboratuvarda oldukları esnada tuvalet ihtiyacı problem olmayacak.

Fakat, kapsüle geri dönüp dönüş yolculuğuna başladıkları esnada özel bir iç çamaşırı giyecekler.

Gazetecilere açıklama yapan Steve Stich, bir tuvalet yerine mürettebatın, "iç çamaşırlarına" güvenmek durumunda kalacağını belirtti.

Yorumlar (0)