NASA, Ay’a yolculuk için yeni uzay kıyafetlerini tanıttı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Ay'a gerçekleştirilecek insanlı yolculuk adına tasarladığı uzay kıyafetini tanıttı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.03.2023, 10:49 17.03.2023, 09:11
NASA, Ay’a yolculuk için yeni uzay kıyafetlerini tanıttı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Artemis vazifesi çerçevesinde 2025 senesine kadar Ay'a sonrasında ise Mars'a astronot yollamayı planlıyor. Dynetics, Blue Origin ve SpaceX, Blue Origin gibi uzay firmalarından da destek gören NASA, geliştirmesini sağladığı "SLS" adındaki roketiyle seyahatleri daha güvenli duruma sokmayı planlıyor.

Tanıtımı yapıldı

NASA, Ay'a sağlanacak insanlı yolculuk adına tasarladığı uzay kıyafetinin tanıtımını yaptı. Yeni tasarımla beraber astronotların Ay yüzeyinde gerçekleştireceği bilimsel deneyler sırasında onlara destek sağlayacak ve hareket kabiliyetlerini yükseltecek özellikleri içerisinde barındıracak.

Eski tasarım 1981 senesine dayanıyor

NASA, ilk örneğini tanıttığı yeni uzay kıyafetini, Artemis 3 projesi çerçevesinde Ay'a tekrar insanlı yolculuk gerçekleştirmenin planlandığı 2025'e yetiştirmeyi planlıyor. Mevcut durumda ABD'li astronotlarca giyilmekte olan uzay kıyafetleri 1981 senesinde oluşturulan tasarıma dayanıyor.

NASA'nın kıyafetlerle ilgilenen bölümü başkanı Lara Kearney, konu ile ilgili gerçekleştirdiği açıklamada şu ifadelerde bulundu: “Ay oldukça tehlikeli bir bölge. Özellikle Ay'ın Güney Kutbu fazlasıyla zorlayıcı bir gidişata neden olacak. Kıyafetlerin birden fazla termal gerekliliği gidermesi ve astronotlara daha iyi bir hareket imkanı vermesi gerekiyor.”

Yorumlar (0)