NASA, Ay görevinde kullanacağı roketini ilk kez test edecek

NASA'nın Ay'a gitmek ve başka uzay görevlerinde kullanmak amacıyla tasarlamış olduğu "SLS" adlı roket, 2 Eylül Çarşamba günü ilk kez test aşamasına girecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.09.2020, 01:20
NASA, Ay görevinde kullanacağı roketini ilk kez test edecek

NASA, Artemis görevi dahilinde 2024 senesine kadar Ay'a astronot göndermeyi planlıyor. 

Gerçekleştirilmesi planlanan bu zorlu görev için Blue Origin, SpaceX ve Dynetics gibi uzay şirketlerinden yardım alan NASA; kendi geliştirmiş olduğu "SLS" adlı roketiyle yolculukları daha güvenilir kılmayı amaçlıyor.

İlk kez test edilecekler

NASA'nın Space Launch System adlı roketi, ilk kez 2 Eylül 2020 Çarşamba günü test edilecek. Roket statik ateş testine tabi tutulacak ve düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilecek.

Statik Ateş Testi ne anlam taşıyor?

NASA, test sırasında kullanılacak olan SLS roketini Utah'ta bulunan fırlatma alanına götürecek. Ardından deposunun tamamen yakıt ile doldurulmasıyla roket, havalanmaması için sabit tutularak gerçek bir fırlatma görevindeki gibi motorları ateşlenecek.

Statik ateş testi, mühendislerin yakıtı roketin doğru şekilde alıp almadığını ve sistemin basınç ve sıcaklık gibi değerlerinin doğru seviyelerde olup olmadığının kontrolünü sağlamak için kullanılıyor.

Yorumlar (0)