NASA, Ay'a iniş misyonu için Jeff Bezos ile anlaştı

NASA'nın 2029'da Ay'ın yüzeyine astronot indirmeyi planladığı Artemis V misyonunda Jeff Bezos'un Blue Origin şirketiyle çalışacağı duyuruldu. Elon Musk'ın SpaceX'inden sonra Blue Origin ile de anlaşan NASA, işi sıkı tutuyor. İşte Artemis görevine dair bazı detaylar...

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.05.2023, 16:58 23.05.2023, 16:21 Hakan Öksüz
NASA, Ay'a iniş misyonu için Jeff Bezos ile anlaştı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay yüzeyine insanlı inişin gerçekleştirileceği Artemis programı için anlaşma sağlanan ikinci şirketi açıkladı. Artemis III ve IV programları için Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX ile daha önce anlaşma sağlayan NASA, Artemis V misyonu için ikinci şirket olarak da Jeff Bezos'un Blue Origin'ini seçti.

Artemis V misyonunda görev yapacak şirketler

Artemis V misyonu ile 2029'da Ay'ın yüzeyine yapılacak iniş için Amazon'un sahibi olan milyarder girişimci Jeff Bezos'un şirketi Blue Origin'in, bu görevde yalnız olmadığı belirtildi. Artemis V misyonunda Honeybee Robotics, Astrobotic, Boeing, Draper ve Lockheed Martin'in beraber çalışacağı kaydedildi.

NASA yetkilisinden "SpaceX ve Blue Origin" yorumu

NASA yetkili Lisa Watson-Morgan, söz konusu anlaşmaya dair bilgi verdi. Marshall Uzay Uçuş Merkezi İnsan İniş Sistemi Programı Yöneticisi olan Lisa, "SpaceX ve Blue Origin gibi farklı yaklaşımları benimseyen Ay'a iniş araçlarına sahip şirketlerin bir arada çalışması, Artemis programının sağlıklı işleyişini sağlayacak. 

Milyarder girişimci Jeff Bezos

Artemis V misyonunda Blue Origin'in görevi

Jeff Bezos'un 200 yılında kurduğu havacılık ve uzay şirketi Blue Origin, bu alanda Elon Musk'ı SpaceX'inin en büyük rakibi olarak kabul ediliyor. Blue Origin'in de yer alacağı Artemis V misyonunda, Ay yörüngesinde bulunan Lunar Gateway istasyonuna 4 astronot yollanacak. 2 astronot, Blue Origin'in iniş aracına geçecek ve Ay'a inecek. Güney kutbunda yapılacak bir haftalık keşif faaliyetinden sonra astronotlar Ay'dan ayrılacak.

Yorumlar (0)