NASA: 40 sene önce bulmuşuz ama yeni fark ettik!

NASA tarafından son haftaların gündem konusu Venüs'te bulunan fosfin gazının 1978 yılındaki uzay görevinde bulunduğunu fakat yeni fark edildiği ifade edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.10.2020, 00:12 06.10.2020, 03:00
NASA: 40 sene önce bulmuşuz ama yeni fark ettik!

Geçtiğimiz günlerde yeni buluşlarını duyuran bilim insanları, Venüs'ün asidik bulutlarında bakterilerin ürettiği fosfin adındaki bir gazı tespit ettiklerini ve bunun potansiyel bir yaşam belirtisine işaret ettiği kaydedilmişti.

Venüs'te olası yaşam belirtileri birçok uzay firmasının da dikkatini çekti. Örneğin NASA, iki ayrı Venüs görevine odaklanırken, Rusya ise Venüs için ulusal bir projeyi başlatacaklarını duyurmuştu.

NASA: Bulmuştuk ama farkına varmadık

NASA, Venüs'teki fosfini 1978 yılında tespit etmiş fakat bunu fark etmemiş olabileceğini duyurdu.

Gezegende fosfinin olduğuna dair haberlerin yayılmaya başlamasıyla bir grup araştırmacı, 1978 senesinde Venüs'e gönderilen Pioneer 13 adındaki uzay aracının verilerinde bu kimyasal gaza ilişkin bir izin olup olmadığını merak etti.

O dönemde görevi gerçekleştiren bilim insanları tarafından, fosfin veyahut fosfor bazlı bileşiklerden bahsedilmemişti. Fakat araştırma ekibi verilerin üzerinde tekrar çalışmalar gerçekleştirdi ve fosfor bileşikleriyle fosfin varlığına işaret edebilecek bulgulara rastladı.

NASA'nın biyo-kimya uzmanlarından olan Rakesh Mogül'ün liderliğini yaptığı ekip, 42 yıl öncesinin verilerinde de fosfine ilişkin bulguların olduğunu fakat o zaman fark etmediklerini ifade ediyor.

Bu durum ise NASA tarafından seneler boyunca yürütülen başka tarihi görevlerde olası başka değerli bilgilerin ise görülüp görülmediği sorusunu akıllara getirdi.

Yorumlar (0)