Müzede sergilenen gök taşı satışa çıkarıldı!

Çorum'da bir kişinin geçen sene tarlasında bulduğu ve banka kasasında sakladığı 68 kiloluk gök taşı, Çorum Müzesi’nde ziyaretçilere sunuluyordu. O gök taşı satışa çıkarıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.03.2020, 16:00 06.03.2020, 16:01
Müzede sergilenen gök taşı satışa çıkarıldı!

Çorum'un Alaca ilçesine bağlı 12 haneli Gerdekkaya köyünde yaşayan Mutlu Yılmaz, geçen sene 28 Nisan günü nohut ektiği tarlasını hasada hazırlamak amacıyla temizlemeye çalışırken karşılaştığı büyük bir taşı kaldırmaya çalıştı. Fakat taşın çok ağır olması sebebiyle yerinden kıpırdatamadı. 

Yılmaz, yanındaki arkadaşından yardım istedi. Taşın gök taşı olmasından kuşkulanan Yılmaz, taşı bulunduğu yerden alarak evine götürdü. Yılmaz, dışı gri renk olan 68 kilo ağırlığındaki taştan bir numune aldı ve incelenmesi amacıyla bir yakını aracılığıyla ABD'de bulunan bir üniversiteye ulaştırdı.

Müzede sergilenmesi için görevlilere verdi

Yapılan incelemeler sonucu taşın bir gök taşı olduğu tespit edildi. Bu nedenle Yılmaz, kiraladığı bir banka kasasında gök taşını saklamaya başladı ve daha sonra satmak istedi. 

Gök taşı, ilçede ve Çorum'da merak konusu haline geldi. Bunun üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlileri Mutlu Yılmaz ile irtibata geçti. Gök taşının Çorum Müzesi’nde ziyaretçilere sunulması talep edildi. Yılmaz, bir ay süreyle müzede sergilenmesi için gök taşını görevlilere verdi.

"Türkiye'nin en büyük üçüncü göktaşı"

Çorum Müzesi'nde özel bir bölüm oluşturuldu ve gök taşı burada bir buçuk ay sergilendi. Dünya literatürüne "Gerdekkaya" adıyla giren gök taşının 12 elemente sahip olduğu ve Türkiye’nin en büyük üçüncü göktaşı olduğu ifade edildi. En az 4 bin senelik olduğu değerlendirilen gök taşı için "Uzayın habercileri" başlıklı bilgi metni oluşturuldu. Söz konusu gök taşı yeniden Mutlu Yılmaz'a teslim edildi.

"Yaklaşık 3-4 bin kişi gök taşını ziyaret etti"

Çorum Müze Müdürü Metin Çakar, gök taşının vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Yaklaşık bir buçuk ay itibariyle müzemizde sergilendi. Önceki gün itibariyle Mutlu Yılmaz'a geri teslim ettik. Kış mevsimini atlattık. Müzelerin yoğun olarak çalıştığı ve çok ziyaretçi aldığımız sezon ise yaz sezonudur. Bilet alarak gelen ziyaretçilerin haricinde sırf gök taşını görmek için gelenlerden bilet almadığımız için yaklaşık 3-4 bin kişinin gök taşını ziyaret ettiğini biliyoruz. Müzemizin giriş holünde özel bir bölümde sergiledik." diye konuştu. 

"Müzemizin tanıtımına da büyük katkısı oldu"

Özellikle öğrencilerin daha çok geldiğini kaydeden Çakar, "Kırşehir'den, İstanbul'dan buraya gök taşı görmek için gelen ziyaretçilerimiz oldu. Birçok ziyaretçi gibi biz de hayatımızda ilk defa gök taşı gördük. Hem bizler hem de vatandaşlar için bir tecrübe oldu. Müzemizin tanıtımına da büyük katkısı oldu. Gençler meteorla selfie yapıp sosyal medyada paylaştılar. Çok büyük bir ilgi oldu." ifadelerini kullandı. 

"İçinde12 element bulunduğu söylendi"

Mutlu Yılmaz'ın gök taşını satılığa çıkardığı öğrenildi. Gök taşının en az 4 bin senelik olduğunun değerlendirildiğini kaydeden Mutlu Yılmaz, "Taşa baktığında normal bir taş gibi duruyor ama kaldırmaya çalıştığımda ne kadar ağır olduğunu görünce şüphelendim. Taştan bir parçayı makine ile kesip gönderdik. İçinin siyah ve parlak gri renkte olduğunu gördük. Hatta taşın kesilen parçaları hava ile temas ettikçe daha da kararıyor. Amerika’ya gönderdiğimiz parçasına yapılan incelemede gök taşı olduğu kesinleşti. İçinde 12 element bulunduğu bize söylendi." açıklamasını yaptı. 

"En son Rusya’dan 68 bin dolar teklif edildi"

Özellikle yurt dışında göktaşı ile ilgilenen pek çok kişinin bulunduğunu aktaran Yılmaz, "Biz de gök taşını satmak istiyoruz. Talepler geliyor. En son Rusya’dan 68 bin dolar teklif edildi. Ancak biz taşın değerinin çok daha fazla olduğunu biliyoruz o yüzden kabul etmedik. Tabii ki amacımız değerini verecek bir alıcıya taşı satmak." dedi. 

Yorumlar (0)