MTA ekipleri deprem bölgesinde: Haritalar paylaşılacak

MTA ekipleri, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta ve 20 Şubat'ta Hatay'da gerçekleşen depremlerin 315 kilometrelik yüzey kırığında 271 gözlem yaptı. İncelemelerin sona erdiği ve raporlama çalışmalarının başladığı kaydedildi. Hazırlanan haritanın, yerli ve yabancı yer bilimcilerle paylaşılacağı vurgulandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.03.2023, 09:57 12.03.2023, 11:23 Hakan Öksüz
MTA ekipleri deprem bölgesinde: Haritalar paylaşılacak

Maden Tetkik Arama (MTA) ekiplerinin, merkez üssü Kahramanmaraş ve Hatay olan depremlerin fay hatlarındaki incelemelerini tamamladıkları ve raporlama aşamasına geçtikleri kaydedildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı MTA ekiplerinin sahadaki çalışmalarına ilişkin bilgi verildi. 315 kilometrelik yüzey kırığında 271 gözlemin yapıldığı vurgulandı.

3 büyük depremin yüzey kırığında gözlem yapıldı

Antakya Havalimanı güneyinden kuzeydoğuda Yarpuzlu'ya kadar olan 315 kilometrelik hat incelendi. 6 Şubat'ta saat 04.17'de Pazarcık'ta gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin 225 kilometre alan ile 13.24'te Elbistan'da yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremde kırılan 177 kilometre uzunluğundaki hat tarandı. 

Daha sonra da Hatay'ın Defne ilçesinde 20 Şubat'ta meydana gelen 6,4'lük depreme yol açan Antakya Fay Zonu incelendi. 45 kilometre uzunluğundaki bu hat üzerinde gerçekleştirilen gözlem sayısının 26 olduğu kaydedildi. Bu süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in sahadaki ekiplerden sık sık bilgi aldığı belirtildi.

Hazırlanan harita, yerli ve yabancı yer bilimcilerle paylaşılacak

Deprem bölgesindeki yüzey kırıklarının haritalarının hazırlanacağı ve yer bilimcilerle paylaşılacağı kaydedildi. MTA deprem araştırma ekibinde görev yapan Dr. Akın Kürçer, çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Yüzey faylanmalarıyla ilgili gözlemlerde bulunduklarını açıklayan Kürçer, incelemelere ilişkin son durumdan bahsetti.

"Bölgede 1 metre 20 santimetrelik yer değiştirme yaşandı"

Şu an üzerinde durdukları alanın (Hatay Havalimanı'nın güney kısmı) depremden önce düz bir tarla olduğunu kaydeden Dr. Akın Kürçer, "Deprem sonrası burada bataklık gölü olarak tabir edilen bir göl meydana geldi. Buna yüzey faylanması neden oldu. Bölgedeki yer değiştirme 1 metre 20 santimetre. Büyük depremlerden sonra bu tarz coğrafi değişimler yaşanabiliyor. Büyük depremlerin arazide bıraktığı izleri takip ederek haritalandırma çalışmaları gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)