Montajı başladı... Göklerin hakimi olacak

TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) tarafından özgün olarak geliştirilen ve tasarlanan, ülkemizin ilk jet motoruna sahip eğitim uçağı HÜRJET'te önemli bir adım daha atıldı ve uçağın ilk ön gövdesi montaj hattına alındı. Önümüzdeki 18 Mart tarihinde ilk uçuşunu yapacak olan HÜRJET’in bütün parçaları son montaj hattında bir araya getirilecek ve yer testlerine başlanacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.06.2022, 20:32
Montajı başladı... Göklerin hakimi olacak

Havacılık sektöründe özgün projelere imza atan TUSAŞ, 2017'de kendi öz kaynaklarıyla başlattığı HÜRJET Projesi'nde ilk ön gövde üretimi tamamladı ve son montaj hattına aktardı. Toplam 8 bin dolaylarında parçadan meydana gelecek olan HÜRJET'in bütün elektronik alanlarının yönetiminin yapılacağı ön gövde için 350 parça birleştirildi. Kompozit ve alüminyum parçalardan meydana gelen ön gövde üzerinde uçağın kontrol sistemleri konumlanıyor.

"HÜRJET projemizi 18 Mart 2023 tarihinde gökyüzü ile buluşturacağız"

HÜRJET Projesi kapsamında son montaj hattına alınan ilk ön gövde için değerlendirmelerini aktaran TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, “Çok heyecanlıyız. Türkiye'de jet pilotu eğitimine büyük katkı sağlayacak olan HÜRJET'i 18 Mart 2023'te uçuracağız. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye'nin vizyon projeleri ATAK-2 ve HÜRJET ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Milli Muharip Uçak da hangardan çıkacak ve sevincimiz daha da artacak."

45 bin feet yükseğe uçacak

Geçtiğimiz 12 Ocak tarihinde toplanan SSİK (Savunma Sanayii İcra Komitesi) tarafından seri üretime geçilme kararı alınan HÜRJET, üstün performans özellikleri sayesinde modern savaş uçağı eğitimlerinde önemli bir rol oynamak üzere tasarlandı. Hava devriyesi, savaşa hazırlık eğitimi, akrobatik gösteri gibi rolleri yapacak olan HÜRJET, 45 bin feet irtifaya çıkabilecek ve 3 ton yük taşıyabilecek. Sanal eğitim ve taktik eğitim sistemleri, dijital kontrollü uçuş sistemi ve makine arayüzüyle HÜRJET, yeni nesil uçuş tecrübesi yaşatacak.

Yorumlar (0)