Minik gezegenlerde yaşam olabilir

Harvard Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, bir gezegenin yaşanabilir olabileceği en küçük kütleyi tespit etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.10.2019, 16:43
Minik gezegenlerde yaşam olabilir

Bilim insanları, yaşamın var olmasını sağlayan özellikleri koruyabilecek en küçük gezegenin Dünya kütlesinin yüzde 2,7’si kadar olabileceğini ortaya koydu. Bu oran, Ay’ın kütlesinin iki katından biraz fazla ve yaklaşık olarak düşünüldüğünde Merkür’ün kütlesinin yarısı kadar.

Yaşanabilirlik için çok fazla değişken var

WebTekno'dan alınan bilgiye göre, Constantin Arnscheidt ağustos ayında yaptığı araştırmayı Astrofizik Dergisi'ne anlattı. Arnscheidt, "İnsanlar, yaşanabilir gezegenler hakkında düşündüklerinde, sadece uzaysal olarak düşünme eğilimindedirler. Bu durum, bir gezegenin yıldıza ne kadar yakın olduğunun değerlendirilmesi anlamına geliyor ama aslında bir gezegenin kütlesi de dâhil olmak üzere yaşanabilirlik konusunda çok fazla değişken var" dedi.

Sera etkisi ile gezegen ısınabilir

Araştırmayı yapan bilim insanları, yıldızdan uzak gezegenler yeterince büyükse onları doğru sıcaklıkta tutacak yeterli sera etkisini yaratabileceklerini tespit etti.

Araştırma sonucu edinilen bulgulara göre, nispeten küçük gezegenlerin atmosferi, nispeten düşük olan yer çekimi nedeniyle dışa doğru genişliyor. Bu da yıldızdan daha fazla radyasyon emmesine ve yüzeyindeki sıcaklıkları dengelemesine yardımcı oluyor.
 

Yorumlar (0)