Milli teçhizat ve sistemler Suriye sınırında

TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) kullanımına sunulan yerli ve milli üretim son teknoloji teçhizat, silah ve sistemler, Suriye hududundaki Hatay'da görev icra eden askerlerin kuvvetine kuvvet katıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.11.2022, 18:50
Milli teçhizat ve sistemler Suriye sınırında

Hatay'a bağlı Altınözü ilçesinde bulunan Hatay 2'inci Hudut Alay Komutanlığına bağlı olan Ziyaret Hudut Karakolu'nda gece gündüz nöbet tutan 'sınır kartalları', SEDA Akustik Atış Yeri Tespit Sistemi, SARP Uzaktan Kumandalı Silah Sistem, ACAR Kara Gözetleme Radarı ve Şahingöz Kamera Sistemi ile hudut hattında görev icra ediyor.

ASELSAN'ın ürettiği elektrooptik gözetleme sistemlerinden Şahingöz Kamera Sistemi, askerlerin hudut hattında gece gündüz, kötü hava şartlarında bile uzak mesafeli hedeflerin koordinatlarını, tanımlanmasını ve takibini sağlıyor.

Sistem 11,5 kilometrede mesafedeki hedeflerin tespitini, 2,4 kilometreden ise teşhisini gerçekleştirirken, lazer özelliğiyle de hedefin mesafesini belirliyor.

Yerli ve milli üretim ACAR Kara Gözetleme Radarı'na sahip olan karakolda, sistem aracılığıyla kara hedeflerinin sınıflandırılması, takibi ve tespiti gerçekleştirilebiliyor.

SARP ve SEDA

Uzaktan kontrol edilebilen ve termal kamerası sayesinde lazer mesafe ölçme özelliğine sahip SARP Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi'ne hudut hattındaki askerlerin gereksinimine göre otomatik bomba atar ve uçaksavar entegre edebiliyor.

ASELSAN'ın geliştirdiği ve hudut hattına yerleştirilen SEDA Akustik Atış Yeri Tespit Sistemi, sisli günlerde bile gece ve gündüz, sabit ve mobil birliklere yönelik saldırılarda atıcının yerinin belirlenmesine imkan sağlıyor.

Sınır hattında görevli askerler, sorumluluk bölgesindeki kulelerden gözetleme yapmanın yanında zırhlı araçlarla da devamlı olarak devriye görevi icra ederek hudutta her saniye 'hazır kıta' bekliyor. 

Hudut hattı boyunca gözetleme sistemleri etkin bir biçimde kullanılıyor

Suriye hududunda yer alan Kırıkhan ilçesinde bulunan Sucu Şehit Yüzbaşı İlker Acar Hudut Karakolu'nda görev yapan askerler de ASELSAN'ın ürettiği gözetleme sistemlerini etkin bir biçimde kullanarak sınırın güvenliğini sağlıyor. 

Entegre Fiziki Güvenlik Sistemi çerçevesinde, MİDAS Akustik Algılama Sistemi, SARP Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi, Şahingöz Kamera Sistemi, ACAR Kara Gözetleme Radarı ve ekinoks kameralarına sahip sınır karakolunda, askerler 'hazır kıta' nöbet tutuyor.

Hudut hattında denetimler

MSB (Milli Savunma Bakanlığı) tarafından görevlendirilen heyet, Suriye sınır hattında hudut güvenliğine yönelik alınan önlemler ve varsa alınması gereken ek önlemler hususunda incelemelerde bulunuyor. Sık sık gerçekleştirilen rutin kontrollerle hem son gelişmeler masaya yatırılıyor hem de sistemler inceleniyor.

Yorumlar (0)