Milli SİHA Bayraktar TB2, 300 bin uçuş saatini tamamladı

Türkiye'nin ilk yerli ve milli Silahlı İnsansız Hava Aracı(SİHA) Bayraktar TB2, 300 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde yeni bir rekora imza attı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.02.2021, 12:25 Hanife
Milli SİHA Bayraktar TB2, 300 bin uçuş saatini tamamladı

Yerli ve milli SİHA Bayraktar TB2 önemli bir kilometre taşını daha geride bırakarak görevine devam ediyor.

Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SİHA Sistemi, 300 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak, yerli ve milli imkanlarla tasarlanıp üretilen ve gökyüzünde en uzun süre görev yapan ilk milli hava aracı olarak tarihe geçti.

Daha önce milli SİHA’lar taktik sınıfta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalış süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kırmıştı.



2014 yılında TSK’nın envanterine giren milli SİHA Bayraktar TB2, Türkiye'nin milli SİHA sistemlerini üreten Baykar tarafından geliştirilerek, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde kendi sınıfında dünyanın en iyisi olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

2015'te silahlandırılan insansız hava aracı; TSK, Milli İstihbarat Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından operasyonlarda kullanılıyor. 

2014 yılından beri yurt içi ve yurt dışında terörle mücadelede etkin rol alan Bayraktar TB2 SİHA’nın 160 tanesi Türkiye, Azerbaycan, Katar ve Ukrayna envanterinde halen görevlerini yapmayı sürdürüyor.



Yerlilik oranı rekor düzeyde

Baykar, 2000'li yılların başından itibaren milli ve özgün olarak, yazılım ve donanım sistemleri bakımından Türk mühendislerinden oluşan ekibiyle, 13 farklı mühendislik gücüyle alanında dünyanın lider teknoloji firmalarından biri olarak gösteriliyor.

Tüm kritik aksamı, tasarım ve yazılımları Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'lar dünyada rekor sayılacak düzeyde yüzde 93'lük bir yerli sanayi katılımıyla üretiliyor. Bayraktar TB2 SİHA üretiminde kullanılan piston motoru, su tutucu, çek valfi gibi rafta hazır tedarik edilen bileşenler yüzde 1'i bile geçmiyor. Ayrıca benzer sarf malzemelerinin dünyadaki alternatiflerine göre çok daha gelişmişi yerli üreticilerden alınıyor. 



2020'de 360 milyon dolarlık ihracat

Türk savunma sanayinde en önemli adımlarından biri olan Bayraktar TB2 SİHA,  yapılan anlaşmalar kapsamında ilk olarak Ukrayna'ya, sonrasında ise Katar ve Azerbaycan'a ihraç edildi.

Baykar'ın gelirlerinin büyük bir kısmını yurtdışına yapılan ihracattan elde edildiğini belirten şirket yetkilileri, ilk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştirildiğini, 2020 yılında da 360 milyon dolarlık SİHA sistemi ihracatıyla savunma sanayii gibi stratejik bir alanda büyük bir başarıya imza attıkları belirtti. 

16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt'te katılan Bayraktar TB2 SİHA, demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak kendi rekorunu geliştirdi.

Katar, Suriye, Ukrayna ve Karabağ coğrafyalarında farklı olumsuz hava şartlarıyla karşılaşan milli SİHA’lar görevlerini sürdürüyor.



Zeytin Dalı Harekatı'na damgasını vurdu

Milli SİHA Bayraktar TB2, oyun kurucu olarak yer aldığı Hendek, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında, operasyonların beklenenden çok daha kısa sürede sona ermesine ve daha az kayıp yaşanmasını sağladı. Bayraktar TB2 SİHA sistemleri özellikle Afrin'de düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'nda bütün uçuşlarının yüzde 90’ından fazlasını yaparak, 5 bin 300 saat uçuşla harekata damgasını vurdu.

Bayraktar TB2 SİHA'lar sadece askeri operasyonlarda değil arama kurtarma, doğal afetler ve trafik kontrollerde de görev alarak işleri kolaylaştırıyor. 



Karabağ’ın kurtarılmasında önemli rol üstlendi

Bayraktar TB2 SİHA'lar kardeş ülke Azerbaycan'ın yaklaşık 30 yıldır devam eden Karabağ işgalini sonlandırmasında da önemli bir rol üstlendi. Ermenistan'a yönelik harekat esnasında Azerbaycan Ordusu, Bayraktar TB2 SİHA'ları tüm cephe hattında kullandı. Savunma analistleri tarafından teyit edilen çalışmalara göre Bayraktar TB2 SİHA'lar ile Ermenistan Ordusu'na ait birçok hava savunma sistemi, radar sistemi, tank, zırhlı araç, kamyon, cephanelik, mevzi ve birlik imha edildi. Azerbaycan Ordusu'nun dünyayı şaşırtan bu başarısı dünya medyası ve savunma uzmanları tarafından Türk SİHA'larının harp tarihini değiştirerek oyun kurucu bir güce ulaştığı şeklinde yorumlandı.


 

Yorumlar (0)