Milli savaş uçağında önemli gelişme!

Milli Muharip Uçağın ilk uçuşunu 2026-2027'de yapmasının hedeflendiği bildirildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.12.2019, 12:40 14.12.2019, 12:44
Milli savaş uçağında önemli gelişme!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, Milli Muharip Uçağın ilk uçuşunu 2026-2027'de yapmayı amaçladıklarını duyurdu.

Can, Milli Muharip Uçak Projesi'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Milli Muharip Uçağın Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının bir projesi olduğunu belirten Can, "Bizim alt yüklenicimiz TUSAŞ. TUSAŞ bu projede bir İngiliz firmadan danışmanlık alıyor. Şu anda 90'a yakın İngiliz mühendis bizim projemize destek veriyor. TUSAŞ'ın da yaklaşık 400 personeli var, bunların büyük kısmı mühendis." dedi.

Can, şu anda Milli Muharip Uçak'ta ön tasarım aşamasında olunduğunu belirterek, "İnşallah 2022 yılında ön tasarımı bitireceğiz. Bu ön tasarım devam ederken, belirli bir süre sonra uçağın ilk sacını kesmeye başlayacağız." ifadelerini kullandı.

2023 yılında ilk prototipin şeklinin görülebileceğini aktaran Can, "2026 sonu, 2027 başlarında milli muharip uçağın ilk uçuşunu yapmayı arzu ediyoruz." diye konuştu. 

F-16'ların yerini alacak modern uçaklar üretilecek

Milli Muharip Uçak Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek modern uçaklar üretilecek.

Projeyle yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensor füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu Türkiye'nin 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek teknoloji ve alt yapıya sahip ülkeler arasında yer alması amaçlanıyor. 

İlk etapta 6 geliştirme hava aracı üretilecek. Uçak, daha sonra eklenecek yeni araçlarla seri üretime hazırlanacak. Seri üretim aşamasına kadar 400 adetlik uçak siparişine ulaşılması planlanıyor. 

Proje ortağı olmak isteyen ülkelerle de çeşitli düzeylerde görüşmeler gerçekleştiriliyor. Söz konusu ülkeler, uçağın potansiyel alıcıları olarak değerlendiriliyor.

Özgün motor geliştirilecek 

Uçak için TR Motor tarafından özgün motor geliştirilecek. Bu süreç devam ederken geliştirilen araçlarda bir ara motor kullanılacak.

Radar, elektrooptik ve bütünleşik işlemci alanlarında ise ASELSAN ve TÜBİTAK çalışmalar yürütüyor.

Yorumlar (0)