Milli platformlar görünmez oluyor

ASELSAN'ın geliştirdiği radar soğurucu malzemenin İHA'nın (insansız hava aracı) saçılım merkezlerine uygulanmasının ardından radar kesit alanı değeri binde birine düşürüldü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.01.2023, 22:28
Milli platformlar görünmez oluyor

ASELSAN Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, basın mensuplarına, düşük görünürlük ve radar soğurucu teknolojiler hususunda yaptıkları faaliyetlere dair açıklamalarda bulundu.

'Radar soğurmanın' büyük önem verdikleri hususlar arasında olduğunun altını çizen Görgün, mevcut platformların saçılma alanlarının, yüzeylerinin iyi bir şekilde tespit edilmesi, bunun sayesinde de düşman radarlarının platformu ne şekilde, ne kadar uzaklıktan, nasıl fark edebileceğinin çok iyi anlaşılması gerektiğini kaydetti.

Görgün, bunu belirleme, ardından tedavisiyle ilgili boya, malzeme geliştirme hususunda destek olabilecek, yalnızca ASELSAN içerisinde kullanılabilen 'RAPID' adlı bir yazılım geliştirdiklerini dile getirdi. 



"Beş üniversite ve 10'a yakın şirketle çalışıyoruz"

Görgün, şöyle devam etti:

"Bahse konu yazılımla radar soğurmaya gereksinim duyulan platformların, uçaksa mühimmatı, kanadı ile ilgili kısmı, kuyruğu, burnu olabilir, bunun analizini yapıp radarda gözükmesinin en fazla engellenmesi gereken bölümü nedir, bunun analizini gerçekleştirebiliyoruz. 

Bundan böyle de bu bölgeler için reçete hazırlanması ve reçeteye göre boyanın, malzemelerin tatbik edilmesi konusu var. Yine bu analizlerini de kendimiz yapıyoruz. Tam zamanlı olarak 25 kişi bu iş üzerinde çalışıyor. Beş farklı üniversiteyle birlikte çalışıyoruz. Çeşitli kimyasalların, boyaların geliştirilmesiyle ilgili hizmet alımı yaptığımız, sorumluluk verdiğimiz ayrıca 10'a yakın şirket var. 

Kara, deniz ve hava platformları için bu analizleri gerçekleştirebilme, saçılma yüzeylerini azaltıcı boya ve malzemelerin geliştirilmesi hususunda ilerliyoruz. 'Milli Muharip Uçak'ta da buna çalışıyoruz. Geliştirilen diğer bütün insansız, insanlı platformlar için de benzer faaliyetler sürüyor."



MSB ihraç izni verdi

ASELSAN, tamamen özgün olarak geliştirdiği 'RAPID' adlı yazılım ile İHA'nın saçılım merkezlerinin yüksek hassasiyet ile tespit edilerek, bahse konu noktalara radar soğurucu malzeme uygulanmasında aktif bir rol üstleniyor. MSB'den (Milli Savunma Bakanlığı) alınan ihraç izniyle, ASELSAN tarafından, radar soğuran malzeme geliştirildi. Söz konusu malzemenin platformların saçılım merkezlerine uygulanması durumunda radar kesit alanı değerinin binde birine kadar düşürülebileceği gözlendi.

Yorumlar (0)