Milli Piyango neden bilgisayarla çekilmiyor?

Yapay zeka, derin öğrenme, makine öğrenmesi gibi kelimelerin sıklıkla kullanıldığı bu dönemlerde neden milli piyango bilgisayarlarda çekilmiyor?

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.09.2019, 17:48 10.11.2019, 22:59
Milli Piyango neden bilgisayarla çekilmiyor?

Hepimizin bildiği gibi milli piyango, loto gibi şans oyunları numara yazılı topların büyük bir cam fanusta karılarak ardışık dökülmesiyle çekiliyor. Toplar karılınca rastsal şekilde sonuç alınıyor. Fiziki şartları hesaplamamız çok güç oluyor ve şartların etkisiyle dökülen topların ne geleceğini bilme şansımız çok düşüyor.

Sahte rastsallık


Rastgele sayı fiziki şartlar dışında bilgisayarlarla da üretilebiliyor, ancak bilgisayarlarda sayılar belli bir matematiksel algoritmadan geçtiği için kriptografi yöntemleriyle çözülebiliyor, buna literatürde sahte rastsallık deniyor.  Bu nedenle şans oyunlarında tercih edilmiyor. Buradan da aslında yapay zekanın tahmin edilebilirliği ve çözülebilmesi de tartışma konusu oluyor.

Gerçek rastsallık


Ancak doğanın çözümlenmesi çok zor olduğu için, rast doğadan faydalanılabiliyor. Havanın sıcaklığından, rüzgarın belirli noktalardaki hızındaki ölçümlerden, deprem büyüklüğü verilerinden, yıldızların konumlarından rastsal sayılar üretilebiliyor. Bu durumlara da gerçek rastsallık deniyor. Gerçek rastsallık ile çıktıları hesaplamak neredeyse imkansız denecek kadar zor oluyor.

Bilgisayar algoritmaları ile şans oyunu oynandığında, sonuçlar kriptografi yöntemleriyle çözülebiliyor. Bu nedenle doğadan faydalanma zorunluluğu ile karşılaşılıyor.  Topların fanus içinden dökülmesinin bir fiziksel  olay olması nedeniyle de matematiksel yöntemlerle çözülmesi çok güçleniyor.

Milli piyangoda en çok hangi rakamlar çıktı?


Tabloda Milli Piyango İradesi’nin çekiliş sonuçlarında şimdiye kadar fanuslardan çıkan şanslı numaraların ne sıklıkta olduğu gösteriliyor. Tablodan anlaşılacağı üzere en çok çıkan rakam 1 olup, en az çıkan rakam 8. Bununla birlikte rakamların arasında marjinal bir uzaklık yok ancak 1 ve 2’ ye daha çok rastlanırken, 9 ve 8’e en az rastlanıyor. Sonuç olarak da daha sık rastlanandan, daha az rastlanan numaralara, aslında küçükten büyüğe doğru sonuç verdiği istatistiksel olarak görülüyor.

www.habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)