Milli Muharip Uçak'ta tarihi gün

Ülkemizin en önde gelen savunma sanayisi projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak'ın yapım sürecinde önemli bir aşama daha geride kalırken, uçağın kanat ve gövde parçaları son montaj hattına nakledilerek montaj faaliyetlerine başlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.11.2022, 18:23 24.11.2022, 17:18
Milli Muharip Uçak'ta tarihi gün

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı SSB'nin (Savunma Sanayii Başkanlığı) koordinasyonunda TUSAŞ'ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) ana entegratörlüğünü üstlendiği projede önemli aşamalar tek tek tamamlanıyor. Projede en önemli aşama olan sürece geçiş yapılırken, gövde parçaları son montaj hattına nakledildi.

Bu çerçevede projeye dair son montaj hattı başlangıç merasimi MSB (Milli Savunma Bakanlığı), Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve SSB'den yetkililerin iştirakiyle TUSAŞ tesislerinde yapıldı.

Milli Muharip Uçak prototipinin ön orta gövde, ön gövde, arka gövde ve kanat modülü parçaları son montaj hattına nakledilirken, bu aşamayla beraber 18 Mart 2023'te hangardan motor çalışır vaziyette çıkarılacak ve yer testleri uygulamaya geçirilecek olan ilk prototipin sistem entegrasyon ve birleştirme faaliyeti de resmi olarak başladı.

"Sanayinin lokomotifi olacak"

Projenin geldiği son aşamaya dair yorumda bulunan SSB Başkanı İsmail Demir, şöyle konuştu:

"Ben de bir uçak mühendisiyim ve böyle bir uçağın yapım sürecinden olmaktan dolayı çok mutluyum. Üniversiteye başladığım ilk gün itibarıyla böyle bir hayalim vardı. İşimiz, bu uçak başarılı bir şekilde görev icra ettiğinde nihayete erecektir. Önümüzde uzun bir yol var. 

Bu proje aynı zamanda sanayiyi ülkemize çeken bir lokomotif konumunda. Çok sayıda alt sisteme ilişkin teknolojimizi ve yan sanayiyi hareketlendirdik. 

Firma çalışanlarının edindiği deneyim tüm ülkeye yayılacak ve yalnızca havacılık alanında değil pek çok alanda bu teknolojilerin tetiklediği ürünlerin Türkiye'ye bambaşka boyutlara taşıyacağını göreceğiz."

Sıradaki aşamalar

Tam anlamıyla dünya standartlarında üretimin ön planda olduğu projenin ilk prototipinde yaklaşık olarak 30 alt sistem ve 6 bin 500 yapısal parçanın yer alması amaçlanıyor. Bahse konu projenin fazlar halinde geliştirilmesi ve daha sonraki prototip ve seri üretim basamaklarında alt sistemlerin artırılması tahmin ediliyor. 

Sonraki aşamada kullanıma sokulacak olan Yıldırım Test Tesisi'nin kurulum çalışmalarının büyük oranda bittiği projede, 'Demir Kuş' ve sistem entegrasyon laboratuvarlarının kurulum çalışmaları da başladı.

2023-29 döneminde projenin yeni aşamaların başlatılması hedefleniyor. Bu süreçte ilk uçuşun yapılması, tam bot yapısal test uçakları ve geliştirme test uçaklarının üretilmesi öngörülüyor.

Yorumlar (0)