Milli Muharip Uçak'ta tarih değişti: İlk uçuş ne zaman?

2025 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanan Milli Muharip Uçak, çok daha erken bir tarihte havalanacak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, yerli imkanlarla geliştirilen beşinci nesil çok rollü savaş uçağının ilk uçuşunu ne zaman yapacağını açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.01.2023, 15:27 Hakan Öksüz
Milli Muharip Uçak'ta tarih değişti: İlk uçuş ne zaman?

Türkiye'nin yerli ve milli olanaklarla geliştirdiği ilk savaş uçağı olan Milli Muharip Uçak'ın havalanacağı tarih merak ediliyordu. İlk uçuşun, 2025 yılında yapılması planlanıyordu. Gelen yeni bir açıklamaya göre tarih değişti. 

"İlk uçuş 2023'ün sonunda"

Söz konusu tarih değişikliğine ilişkin duyuru, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil'den geldi. Temel Kotil, test uçuşunun 18 Mart 2023'te yapılması planlanan Milli Muharip Uçak ile ilgili, "Uçağın ilk uçuş tarihinin 2025 olması planlanıyordu. Çalışmalar, beklenenden erken sona erdi. Uçak, 2023'ün sonuna doğru ilk uçuşunu gerçekleştirecek." açıklamasında bulundu.

Milli Muharip Uçak: Beşinci nesil çok rollü savaş uçağı

2030'lu yıllardan sonra F-16 savaş uçaklarının aşamalı olarak devreden çıkarılması planlanıyor. Milli Muharip Uçak, F-16'ların yerine 2070 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girecek. Hava-hava ve hava-yer savaşlarında kullanılabilecek olan Milli Muharip Uçak, "beşinci nesil çok rollü savaş uçağı" olarak tanımlanıyor. Türkiye'nin yerli imkanlarla üretilen ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar Kızılelma, kısa süre önce havalanmıştı.

Yorumlar (0)