Milli helikopter motorunda planlar değişti

Helikopterlerde kullanılmak üzere geliştirilen TEI-TS1400 motoruyla 1570 beygir güce ulaşan TEI, ilk uçuşu gerçekleştirecek olan motorun teslim tarihini öne alıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.05.2022, 00:29
Milli helikopter motorunda planlar değişti

Ülkemizin havacılık motorları merkezi TEI (TUSAŞ Motor Sanayii AŞ), milli helikopterlere kuvvet vermek üzere geliştirilen TEI-TS1400 turboşaft motorunu öngörülenden daha erken teslim etmek için hazırlanıyor.

"Testlerimiz gittikçe zorlaşıyor"

TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, söz konusu motorun ilk prototipini 1-1,5 sene kadar evvel Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da iştirak ettiği bir törenle helikopter entegrasyon faaliyetlerini başlatmak üzere TUSAŞ'a verdiklerini dile getirdi.

Ardından bu motordan başka prototipler de ürettiklerini ve zorlu testlerden geçirdiklerini aktaran Akşit, bahse konu testlerin zorluk düzeylerinin de gittikçe arttığını kaydetti.

"Rakip ithal motoru geçtik"

Akşit, yapılan testlerin insanlı uçuş için motorun gücünü ispatlamak için gerçekleştirildiğini söyleyerek motorun devamlı olarak üreteceği maksimum kuvvet 1400 beygir olduğundan ötürü de adının TS1400 olarak belirlendiğini bildirdi.

Kalkış esnasında 1470 beygir kuvvet üretebilecek şekilde bir motor geliştirdiklerini belirten Akşit, şöyle devam etti:

"Rakip ithal motordan 100 beygir daha fazla güç üretebildik. Motorumuz 1570 beygirin de üstüne çıktı ve bu değerde iki dakika kadar kalabiliyor. Buna yönelik sertifikasyon otoritesini görebilmemiz gerekiyor. Şu anda iki dakikadan daha uzun bir süre boyunca 1570 beygir güce ulaşıyoruz. Motorumuzu daha da zorluyor olacağız."

"Başkan Demir'e söz verdik"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile bahse konu motor için aralarında geçen bir diyalogu da aktaran Akşit, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Sayın Demir bizi köşeye sıkıştırdı, 'Motoru bir an evvel verin.' dedi. Planlanandan önde ilerliyoruz ve ekibimizi sürekli zorluyoruz. 2023 yılı sona ermeden ilk insanlı uçuşu gerçekleştirmeyi hedefliyorduk. Başkan Demir '2022 sonuna kadar teslim edin.' diyerek bizi zorladı. Bu senenin sonunda veyahut 2023'ün başında motoru teslim edeceğimize dair söz verdik."

Yorumlar (0)