Metinden görüntü oluşturan en iyi yapay zeka araçları

Yapay zeka ve yapay zeka ile üretilen araçların kullanımları gün geçtikçe çoğalıyor. Son zamanlarda popüler hale gelen yapay zeka araçlarından biri de metinden görüntü oluşturmaya yarayan yapay zeka sanat araçları. Bu araçlar sadece birkaç kelimeden oluşan bir metin ile olağanüstü eserler üretebiliyor. Üstelik bu araçları kullanmak için sanatçı olmanıza ya da yazılım bilginizin olmasına da gerek yok. Bu konu o kadar popüler hale geldi ki dünya üzerinde birçok insan bu yapay zeka araçlarını kullanarak olağanüstü eserler üretiyor ve bu eserleri sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıyorlar. Biz de dünyada en çok kullanılan ve popüler hale gelen metinden görüntü oluşturma araçlarını sizler için derledik.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.08.2022, 22:58
Metinden görüntü oluşturan en iyi yapay zeka araçları

Yapay zekanın hayatımızdaki kullanım alanları gittikçe genişliyor. Yapay zeka dijital platformlarda izleyeceğimiz dizi ve filmlerin seçilmesinden internet alışverişinde önümüze çıkan ürünlere ya da karmaşık süreçlerin basitleştirilerek grafiklere dönüştürülmesinden sanat üretimine kadar birçok alana yayılmış durumda. Son dönemde oldukça popüler hale gelen yapay zeka uygulamalarından biri de metinden görüntüye dönüşüm sağlayan yapay zeka uygulamaları. Bu uygulamalara girdiğiniz birkaç basit kelime ile adeta profesyonel sanatçılar tarafından çizilmiş tablolar gibi sanat eserleri üretebiliyorsunuz. Oldukça gelişmiş olan ve derin öğrenmeyi de kullanan bu yapay zeka uygulamaları insanların sanata bakış ve sanat üretim alışkanlıklarını da kökten değiştirdi. Zira internette yer alan sanat eserlerini veri tabanına kaydedip daha sonra bu eserlerden elde ettiği bilgi ile yeni eserler üreten yapay zekaların ürettiği bu eserlerin bir sanat eseri olarak değerlendirip değerlendirilemeyeceği ise hâlâ bir tartışma konusu. Kimi insanlar bu yapay zeka uygulamalarını mühendislerin gelişmiş kodları ile çalışan bilgisayar programları olarak gördükleri için sanat eseri olarak görmüyorlar. Kimi insanlar ise bu eserlerin oldukça gelişmiş olduğunu ve insan yapımı eserlerden ayırt edilemeyecek düzeyde oldukları için sanat eseri olarak değerlendirilebileceklerini düşünüyorlar. Nitekim yapay zeka uygulamaları ile üretilen bir müzik parçası müzik uzmanlarından oluşan bir konserde uzmanlara dinletilmiş ve uzmanlar bu eseri oldukça beğenmişti. Yapay zeka uygulamalarının sanat eseri olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği konusunda daha detaylı bilgi edinmek için “DALL-E 2 ile saniyeler içinde profesyonel tablolar: Yapay Zeka sanat yapabilir mi?” haberine göz atabilirsiniz.

Sanat ve bilimde yeni bir alan doğdu

Bu günlerde yapay zeka uygulamalarından en popüler olanları metinden görüntüye dönüştürme işlemini gerçekleştiren uygulamalar. Hatta bu uygulamalar o kadar popüler hale geldi ki son zamanda yapay zeka sanatı olarak adlandırılan yeni bir alan da çıkmış durumda. Bu konu o kadar popüler hale geldi ki sadece sanatçılar ve yapay zeka alanına meraklı olanlar değil, konudan bağımsız olan birçok insan da bu yapay zeka araçları ile ürettikleri resimleri sosyal medya üzerinden paylaşarak birçok beğeni topluyor. Sosyal medyada yer alan insanlar da bu eserlere en az sanatçılar tarafından oluşturulan eserler kadar ilgi gösterebiliyor. Bu araçları kullanmak o kadar kolay ki araçları kullanmak için herhangi bir yazılım temeliniz olması gerekmiyor zira bu araçlar bir kullanıcı arayüzü ile tasarlanıyorlar. Böylelikle kullanıcılara sadece birkaç kelimelik metinleri araca girerek birbirinden güzel sanat eserleri üretmek kalıyor. Üstelik yapay zeka sanat araçlarının birçoğu ücretsiz ve herkesin kullanımına açık. Son dönemde bu araçların bu kadar popüler hale gelmesinin bir nedeni de buydu. Biz de sözler için son dönemde popüler hale gelen ve AI Art Generator olarak adlandırılan bu araçların en popüler olanlarını sizler için derledik.

Wombo Dream

Wombo Dream en popüler yapay zeka sanat araçlarından biri. Wombo Dream'in ürettiği sanat eserlerinin kalitesi de tıpkı pratikliği kadar gelişmiş. Bu aracı herhangi bir üyelik işlemi gerçekleştirmeden ve kişisel bilgilerinizi paylaşmadan ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Aracı kullanmak için iki yöntem var: Ya bilgisayarınızdaki tarayıcıdan aratarak ya da akıllı cihazınıza indireceğiniz uygulama ile kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. Siteye ya da uygulamaya giriş yaptıktan sonra birkaç anahtar kelime girmeniz gerekiyor. Daha sonrasında bir sanat stili seçmeniz gerekiyor. Yapay zeka birkaç saniye içerisinde bu bilgilerin ışığında sizin istediğiniz tema ve sanat stilinde yeni bir eser üretiyor. Üretilen eserler seçilen sanat stiline göre oldukça değişiyor. Kimi sanat stili daha gerçekçi bir eser üretirken kimi ise daha mistik ya da fütüristik bir eser ortaya çıkarıyor.

DALL-E 2

2021'in başında piyasaya sürülen DALL-E uygulaması piyasaya sürülmesinin ardından oldukça popüler hale geldi ve en çok kullanılan yapay zeka araçlarından birine dönüştü. Uygulamanın yeni sürümü olan DALL-E 2 ismi anılmaya başladı. Program o kadar geniş bir kesim tarafından kullanıldı ki buna ünlü markalar da dahil oldu. Sos üreticisi Heinz DALL-E 2 uygulaması ile ketçap kelimesini görselleştirerek ketçabın Heinz markasıyla oldukça iç içe geçtiğini tüm dünyaya kanıtlamıştı. DALL-E 2 her ne kadar herkesin kullanabileceği bir platform olarak tanıtılsa da bu eşsiz programı kullanabilmeniz için öncelikle sıraya girmeniz gerekiyor. Uygulama geliştiricileri adaylar arasından 1 milyon kişiyi beta programına davet edeceklerini açıkladı. Ancak henüz kimin ne şekilde seçileceğine dair detaylar belli değil. Öte yandan program ücretsiz olmasına karşın ücretsiz kullanıma ilişkin bazı kısıtlamaları var.

Craiyon

Craiyon da metni görsel eserlere dönüştürebilen ve en az WOMBO kadar pratik olan bir başka program. Craiyon'u kullanabilmek için üye olmanız gerekmiyor bu nedenle özellikle kişisel verileri hakkında endişe duyan insanların tercih ettiği bir uygulama. Öte yandan yapay zekanın kendine has bir stili var. Uygulama girilen metinlere uygun olarak 9 farklı görsel üretiyor. Örneğin ormanda yer alan bir kedi metni girildiğinde uygulama tıpkı aşağıdaki gibi 9 farklı görsel üretiyor. Program zaman zaman kendisine verilen metinleri, bu örnekte kedi ve orman, harmanlayarak yeni bir karışım üretmeyi de deniyor.

NightCafe

NightCafe de tıpkı Craiyon gibi üyelik gerektirmiyor. Bu nedenle kullanımı ve erişimi en kolay olan yapay zeka sanat araçlarından biri olarak görülüyor. Kullanıcıya ilk olarak iki seçenek sunuluyor. Kullanıcıya metinden görsel eser ya da video üreten bir çalışma mı yoksa bir stil transferi mi gerçekleştirmek istediğini soruyor. Stil transferi olarak adlandırılan süreç bir fotoğrafın ya da görselin belli bir ressamın stilini yansıtacak şekilde dönüştürülmesi olarak biliniyor. Örneğin bir önceki uygulamada kullanılan ormanda yer alan bir kediyi kozmik ve artistik stilleri ile görselleştirmek istediğimiz zaman karşımıza aşağıdaki gibi bir görüntü çıkıyor. Görsellerin sunduğu deneyim oldukça güzel ancak NightCafe'nin bir dezavantajı var. Görseli dışa aktarmak istediğiniz zaman resim kalitesinde bozulmalar gerçekleşebiliyor. Öte yandan 5 görsel oluşturmanız dahilinde uygulama daha fazla kredi almanız için size bir uyarı veriyor. Bu nedenle uygulamayı ilk birkaç ücretsiz görsel oluşturmadan sonra ücretli kullanmanız gerekebilir. Ücretli üyeliğin aynı zamanda görsel kaliteye de etkisi oluyor.

Midjourney

Midjourney sadece kullanılan yapay seka aracının değil aynı zamanda bu aracın yapıldığı araştırma robotunun da adı. Araç OPENAI tarafından üretilen DALL-E ile sık sık kıyaslanıyor zira aracın performans ve kalitesi DALL-E'ye oldukça yakın. Midjourney esasen bir Discord botu. Bu bot çok kısa bir süre içerisinde metinlerden kaliteli görsel eserler üretiyor. Aklınızda olan bir metni Discord'a yazdığınızda Midjourney kısa bir zaman içerisinde aklınızda olan görseli oluşturabiliyor. Programın ana sayfasında yer alan Beta sürümüne katıl seçeneği ile adımları takip ederek Discord sunucusuna bağlanıp denemeler yaparak eserler üretebilirsiniz. Ancak deneme süresi bittikten sonra fiyatı 10 ila 30 dolar arasında değişen paketleri alarak kullanıma devam etmeniz gerekiyor. Örneğin aşağıda yer alan resim Midjourney yapay zeka aracı tarafından bir müzik festivali için oluşturulmuş oldukça kaliteli bir eser.

Starry AI

Starry AI da tıpkı diğer araçlar gibi metinleri harika görsellere dönüştürmeye yarıyor. Ancak diğer uygulamalardan farklı olarak Starry AI kullanıcılara çok daha fazla seçenek sunarak kullanıcı deneyimini farklı bir boyuta getiriyor. Üyelik adımlarını tamamladıktan sonra iki farklı yapay zekadan birini seçmeniz gerekiyor. Daha sonra metni sonra istediğiniz metni girerek yapay zekanın sizin için resimler üretmesini bekliyorsunuz. İki ayrı yapay zekadan Altair ismindeki yapay zeka soyut olarak değerlendirilebilecek ve rüya benzeri eserler üretiyor. Diğer yapay zeka Orion ise oldukça gerçekçi resimler üreterek kullanıcıları büyülüyor. İki yapay zekadan biri seçilip metin de girildikten sonra 16 sanat stilinin yanı sıra en boy oranı ve tuval boyutu bilgilerini de girmeniz gerekiyor. İstediğiniz takdirde kendi elinizde yer alan bir görüntüyü de programa yükleyerek yeni üretilecek eserlerde bu görüntünün referans alınmasını sağlayabiliyorsunuz. Öte yandan görüntünün oluşturulmasının ardından görüntüyü yüksek çözünürlüklü olarak indirebilmek için kredi kullanmanız gerekiyor.

Pixray

Bir diğer yapay zeka sanat üretim aracı olan Pixray üye olunmadan kullanılabilecek bir yapay zeka aracı. Program oldukça basit bir arayüze sahip bu nedenle Pixray herkesin kolayca görseller oluşturabileceği bir uygulama. Öte yandan programlama bilgisi olan insanlar programdan farklı bir şekilde yararlanabilir. Zira Pixray'ın kontrol edilebilir bir yapay zeka aracı var ve özel kodlar sayesinde bu konuya ilgi duyanlara ayrıca hitap eden bir araç. Örneğin bu seçenekler sayesinde programa sanatçı ve stiller tanımlayabilir, kalite ve ölçeklendirme üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Öte yandan video görüntü işleme, filtre ekleme ve benzeri seçeneklerle birlikte yapay zeka tarafından oluşturulan resim üzerinde çeşitli değişikliklere müdahale edebilirsiniz.

Yapay zeka sanatçıların işini elinden mi alacak?

Bu tür yapay zeka araçları ve ürettikleri eserler sıklıkla bir gün yapay zekanın yaratıcı insanların işini elinden alıp almayacağını gündeme getiriyor. Bu soruya farklı şekilde yaklaşan insanlar var. Bazı insanlar bunun artık önlenmez bir şey olduğunu ve gelecekte yapay zekanın sanatçıların işini elinde alacağını düşünürken bazıları ise bu konuda oldukça iyimser. Bazıları yapay zekanın her ne kadar eserler üretse de yapay zekaya bu eserleri oluşturması için doğru bilgileri vermenin oldukça önemli bir iş olduğunu düşünüyor. Bu grup sanatçıların, sanat tarihi, akımlar, renkler ve stiller hakkında bilgi sahibi olan insanların diğer insanlara göre daha iyi çıktılar elde edeceğini düşünüyor. Ancak bu konu hakkında ortak bir görüş henüz yok. Sanatçıların önümüzdeki yıllarda metinden sanat üreten yapay zeka araçlarından ne şekilde etkileneceklerini ise zaman gösterecek.

Yorumlar (0)