Meteoroloji Nedir?

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.09.2020, 15:36
Meteoroloji Nedir?

Hava hareketlerini, atmosferde meydana gelen olayları, atmosferi, iklimleri inceleyen bilim dalına meteoroloji denir. Bu bilim dalı hava olaylarının dünya ve canlılar açısından doğuracağı sonuçları inceler. Özellikle atmosferin alt katmanlarında oluşan hava olaylarının oluşumunun takip edildiği bu alanda hava değişimlerinin nedenleri araştırılır. Kısa dönemli tahminler yapılır.

Meteoroloji Nedir?

Kısaca atmosfer bilimi olarak tanımlanabilen meteoroloji Yunanca bir kelime olan meteoron kelimesinden adını alır. Eski Yunanlılar bu alanda yağmuru anlamak, rüzgarı ve bulutları takip ederek birbirleri ile ilişkilerini tespit etmek için çalışmalar yapmışlardır. Bir terim olarak atmosferde oluşan hava olaylarının değişimlerini, gelişimlerine ve oluşumlarını inceleyen bilim dalıdır. Bu alanda tahminler yapılırken fizik, istatistik, coğrafya ve matematikten de faydalanılır.

Meteoroloji Ne İşe Yarar?

Tamamen bilimsel yöntemlerle yürütülen meteorolojik hizmetlerde uluslararası işbirlikleri önemlidir. Dünya üzerinde 24 saat çalışan on bin civarında karar istasyonu bulunur. Açık denizlerde ise altı binden fazla gözlem gemisi yer alıyor. Bunların yanında tahminlerde analizlerinin değerlendirildiği yüksek hava sondajları yapan meteoroloji istasyonlarında da destekler alınır. Alınan bu destekler ile bulutların durumu, bulutlar, nemlilik değerleri, sıcaklık, hava basıncı, rüzgar hızı, rüzgar, yağmur durumları için tahminler yürütülür.

Atmosferin soğuması ve ısınması hava şartlarına bağlıdır. Bunların yanında hava şartları sonucunda meydana gelen olaylarda bu denklem içinde yer alır. Gelecekteki bir durumu belirlerken kullanılan en bilimsel yol atmosferik hareketleri açıklayan hidrodinamik ve termodinamik denklem sistemleri kullanılır.

Meteoroloji Çalışmalarındaki Aşamalar Nelerdir?

Hava tahminleri yapılırken bazı teknikler kullanılır. Deneysel ve teorik karakteristiklerin modellenmesi ile atmosfer faaliyetleri belirlenir. İlk aşamada bir sonraki günün atmosferik durumuna karar verilir. İkinci aşamada haritalarda incelenen bu şartların neleri temsil ettiği yorumlanır. Üçüncü aşamada ise beklenen sinopik şartlar baz alınarak yerel hava belirlenir. Bu üç aşamada sinotik haritalar kullanılır. Bunlara bağlı hava olayları açısından ilişkiler kurulur. Bu şekilde tahminler yapılır.

Yorumlar (0)