Meteor kaynaklı ilk ölüm Osmanlı topraklarında gerçekleşmiş olabilir!

İngiliz bilim insanları, dünyada meteor çarpması nedeniyle gerçekleşen ilk ölümün 1888'de Osmanlı topraklarında gerçekleşmiş olduğuna ilişkin belgelere ulaştıklarını bildirdi. Belgelerin doğrulanması halinde söz konusu olay, dünyada göktaşına bağlı ilk ölüm olarak kayıtlara geçecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.04.2020, 17:20
Meteor kaynaklı ilk ölüm Osmanlı topraklarında gerçekleşmiş olabilir!

İngiliz araştırmacılar, 130 seneden daha eski ve dünya dışı bir nesneyle ölümü anlatan 3 farklı resmi belgeye ulaştıklarını duyurdu.

Bilim insanları, söz konusu belgelerin Türk devlet arşivinde bulunduğunu kaydetti. 

Belgelere göre, 22 Ağustos 1888 tarihinde saat 18.30 sularında, günümüzde Irak'ın Süleymaniye şehrinde bulunan bölgede ilk olarak gökyüzünde bir ateş topu görüldü. Bir kişi yaşamını yitirirken, başka bir kişi de felç kaldı.

Bilim insanları, bu olayın İkinci Abdülhamit'e sunulan bir raporla da doğrulandığını bildirdi.

"Belgelerin gerçeklikleri hakkında herhangi bir şüphemiz yok"

Araştırmacılar, konuya ilişkin kaleme aldıkları akademik bir makalede, "Bu belgelerin resmi hükümet kaynaklarında bulunması ve yerel yetkililer tarafından yazılması nedeniyle onların gerçeklikleri hakkında herhangi bir şüphemiz yok. Bu belgeler, meteor düşmesi nedeniyle bir insanın hayatını kaybetmesinin tarihteki ilk kanıtı olacak." ifadelerine yer verdi. 

1954 yılının Kasım ayında ABD’nin Alabama eyaletinde bulunan bir çiftlik evinde, kanepede uyurken Ann Elizabeth Fowler Hodges'e "Sylacauga" isimli bir göktaşı çarpmıştı. Ann Elizabeth Fowler Hodges, karnından yaralanmış, ardından iyileşmişti.

1677 senesinde de bir keşişin, bulutlardan gelen kükürtlü bir taş ile vurularak hayatını kaybettiğine ilişkin bir rapor tutuldu. Fakat olay hakkında yeterli kanıt elde edilemedi. 

6 Şubat 2019 tarihinde ise Güney Hindistan’da bir otobüs şoförünün göktaşı çarpması nedeniyle hayatını kaybettiği ileri sürülmüştü. Fakat NASA, iddiaları kabul etmeyerek, kara kaynaklı bir patlamanın en muhtemel neden olduğunu belirtmişti.

Yorumlar (0)