Metaverse ile hayatımıza girecek meslekler

Facebook adını Meta olarak değiştirdikten sonra sanal evrenler sık sık gündeme gelmeye başladı. İnsanlar sanal evrenler üzerinden arsalar satın alırken NFT teknolojileri ile birlikte birçok dijital nesne üretilmeye başladı. Peki sanal evrenler ve blok zincir teknolojileri mesleklerimizi nasıl etkileyecek ve ne gibi yeni meslekleri ortaya çıkaracak? Metaverse ile hayatımıza girecek meslekleri sizler için derledik…

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.02.2022, 11:53 14.02.2022, 17:55
Metaverse ile hayatımıza girecek meslekler

İnternet insanların hayatına 1990’lı yıllarda girdiğinde çok büyük ve gelişmiş bir yenilik olsa da insanlar mesleklerin internetle birlikte nasıl değişeceğini ya da ne tür meslek gruplarının ortaya çıkacağını tahmin edemiyordu. Yıllar içinde pek çok meslek ortaya çıkmış ve var olan meslekler de internete uyum sağlamaya başlamıştı. Bankacılık işlemleri yavaş yavaş otomatikleştirilerek ceplerimize girdi, eğitim sürecini artık küçük bir ekrandan gerçekleştirebiliyoruz ve herhangi bir kişiye mesaj göndermek için artık uzun posta sürelerini beklemek zorunda değiliz. Bu etkiler her ne kadar basit gibi gözükse de internetin ortaya çıktığı tarihte tahmin edilmesi biraz güçtü. Benzeri bir senaryo Metaverse ile sık sık gündeme gelen ve bugün inşa edilmeye başlayan sanal evrenlerde de geçerli. Uzmanlar Metaverse’nin hayatımıza ne gibi meslekleri kazandıracağı konusunda kesin bir bilgiye sahip değil ancak yine de bazı ortak tahminler mevcut. Bütün bu meslekler özellikle yapay zeka ve blok zincir teknolojisi ile oldukça ilişkili. Moda, sağlık, tasarım, mimari, güvenlik gibi pek çok alanda birçok sanal mesleğin hayatımıza girmesi bekleniyor.

Dijital Moda Tasarımcısı

Yakında hepimiz avatarlarla temsil edileceğiz. Avatarlar isteğimize, ruh halimize, duruma veya katıldığımız etkinliğe göre seçebileceğimiz kıyafetler giyip farklı tarzlara bürünecekler. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi Metaverse'de de modanın kendine ait bir yeri olacak. Bu trendin şimdiden başladığı bile söylenebilir. Oyun ve kripto kültüründen oyuncuların öncülük etmesiyle beraber geleneksel markaların sektörde kendilerini konumlandırıp bu mesleğin yakın bir gelecekte daha yaygın hale geldiğini görebiliriz. Bu, özellikle Metaverse'in daha genç ve teknoloji meraklısı bir müşteri havuzu sayesinde ulaştığı ve dönüşümde büyük bir rol oynayan lüks markalar için geçerli. Pek çok moda markası dijital evrenlerde yer alacak ürünleri tasarlamak için çalışmalara başladı bile. Sanal evrenlerde hiçbir kısıtlamanın yer almaması ve fantastik moda tercihlerinin yapılabilmesi nedeniyle yakın bir dönemde dijital moda tasarımı bu evrenin en çok rağbet gören mesleği olabilir. Ayrıca blok zincir ve NFT teknolojileri ile birlikte yeni tasarımlar sertifikalandırılıp satış işlemleri daha güvenli bir şekilde yapılabilecek.

Metahuman Doktorları

Sanal evrende yer alan dijital karakterimiz her yönüyle bize benzeyebilir. Bu anlamda bu avatarlar sahiplerinin dijital bir kopyası olabilirler. Bu nedenle tüm biyometrik ve fizyolojik verilerimiz, özellikle sağlık durumlarımızla ilgili olanlar olmak üzere, Metahuman avatarlarımızda sayısallaştırılarak yer alabilecekler. Yerleştirilen nanoteknoloji sensörleri sayesinde bu veriler gerçek zamanlı olarak güncellenebilir. Bu da meta doktorlara hastalıkların doğasını simüle etmesine, tanı koymasına ve tedavilerin testlerini yapmasına imkan verecektir. Herhangi bir dijital varlık gibi, avatarlarımızın da verilerinin bütünlüğünü etkileyen dijital hastalıklar ya da bilgisayar dilindeki gibi virüsler oluşabilir. Meta doktorlar bu dijital sorunları çözmek için iş başında olacak. Meta doktorların bu tür sorunların üstesinden gelmek için dijital bilimler ve tıp bilimlerini birleştirmeleri gerekecek.

Metaverse Tur Rehberi

Sanal evrenler sınırsız olduğu için kuşkusuz sadece bir adet değil binlerce evren olacaktır. Sanal evrenler gerçek evrenin bir dijital kopyası olabildiği gibi tamamen hayal ürünü olan fantastik bir evren de olabilir. Bu kadar çok ve karmaşık evren havuzunda kullanıcıların bu evrenleri ziyaret etmesi zorlaşacak. Metaverse tur rehberleri bu sorunu ortadan kaldırmak için tıpkı gerçek tur rehberlerinin yaptığı gibi kullanıcıları sanal turlara çıkarabilecekler. Bu sayede sanal evreni ziyaret edenler birçok farklı evreni istek ve arzularına göre deneyimleme şansı yakalayacaklar.

Dijital mimarlar

Metaverse dünyasından yer alacak evrenlerde sonsuz sayıda mimari yapı bulunacaktır. Bu yapıların yapım süreci gerçeğe uygun yapılan binalarda üstün teknik bilgi gerektirirken, gerçek hayatın fizik kuralarından bağımsız yapılan binalarda ise üstün bir yaratıcılık yeteneği gerektiriyor. Özellikle insanların son dönemde pek çok sanal evrende arsa satın almış olması bu arsalara yapılacak sanal yapı ihtiyacını da oldukça artırdı. Sanal evrende yapılacak binalar sadece kişisel binalarla sınırlı değil. Zira bu evrenlerde spor etkinliklerinden toplantılara bir sürü etkinlik düzenlenecek. Bu da her etkinliğe uygun bir yapı yapılması anlamına geliyor. Örneğin basketbol karşılaşmasının takip edileceği bir yerde görkemli bir spor salonu yapılabilecekken toplantıların düzenleneceği bir yerde ofis ortamına uygun tasarımlar gerçekleştirilebilir.

Eser avcısı

Oyun dünyasında artifact olarak da bilinen eserler oyunculara özel güç ve diğer oyuncularda olmayan bazı nadir özellikler verir. Bu eserler örneğin, zamanı donduran, hızlandıran ya da yavaşlatan bir mekanizma olabilir. Bununla birlikte Metaverse dünyasına ait bir öğe veya bileşenini değiştirmeye izin veren herhangi bir başka nesne de olabilir. Eser sanal evreni tasarlayan kişinin isteğine göre herhangi bir özelliğe sahip olabilir. Ancak eserler sınırlıdır ve oyun dünyasında olduğu gibi kullanıcılar zorlu bir görevi tamamlayarak ya da karmaşık bir bulmacayı çözerek bu ödüle sahip olabilirler. Bu eserler nadir bulunup takas edilebildiği için sanal dünyalarda oldukça değerlidir. Sanal evrenlerde yer alan eser avcıları bu eserleri toplayarak diğer kullanıcıların kullanımına sunabilirler.

Akıllı sözleşme avukatı

Sana evrenlerde yapılan tüm işlemler blok zincir teknolojileri ile kodlanacak. Metaverse’de bir anlaşma yapmak istediğinizde blok zincir teknolojisinden ve kodlamadan anlayan bir dijital sözleşme avukatına ihtiyaç duyulacak. Bu akıllı sözleşmelerle dijital varlık, nesne ya da içeriklerin devri ya da kiralanması sağlanabilecek. Tüm işlemler kodlanacağı için de herhangi bir insan etkileşimine gerek kalmayacak ancak bu kodlama için gerekli olan sözleşmelerin hazırlanması konusunda akıllı sözleşme avukatları devreye girecek. Bu avukatlar sanal evrende geçerli olacak yasal kuralları algoritmalara dökerek sistemin kendi kendine çalışmasını sağlayacak.

Veri ödül avcısı

Sanal evrenlerde her şey verilerden oluşacak. Kişisel verilerin en önemli unsur olduğu bu evrenlerde verilerin size ait olduğunu ve başka kişiler tarafından kullanılmadığını teyit etmeniz gerekecek. Veri Ödül Avcıları sizi ilgilendiren ya da avatarınızın da dahil olduğu bütün verileri ilgili şirketlerden temin ederek güvenliğinizi sağlayacak. Bu işlemler muhtemelen belli bir ücret karşılığında servis ücreti alabileceğiniz platformlar üzerinden gerçekleştirilecek. Bu tür meslekleri gerçekleştiren kişilerin sadece kişisel verilerin korunması konusunda değil özellikle Metaverse’e özel veri madenciliği ve veri tabanı konularında da uzman olması gerekecek.

Dijital varlık yöneticileri

Metaverse’de yer alan her şey 0 ve 1’lerden yani verilerden oluştuğu için dijital hayatımız boyunca biriktireceğimiz dijital varlıklar ve nesneler dijital formda olacaktır. İster dijital bir masa ister dijital bir arsa ya da bir özellik olsun her şey özel bir veri formunda yer alacak. Ancak bu bir sorunu gündeme getiriyor. Siz öldükten sonra metahuman avatarınıza dijital varlıklarınıza ya da birikimlerinize ne olacak? Bütün bunların bir anda ortadan kaybolacağına inanıyorsanız yanılıyorsunuz zira dijital varlık yöneticileri bu tür dijital varlıklara ait gerekli işlemleri gerçekleştirecek. Dünyadaki varlığımız geçicidir ve biz ölünce ortadan kalkar ancak dijital dünyadaki yaşamımız sonsuzdur. Biz o hesabı kapatana kadar yaşamaya devam eder. Zira şu an Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medyalarında hayatını kaybetmiş birçok insanın profili yer almaktadır. Bu profillerin çoğu belli bir süre sonra platformlardan kaldırılsa da bazı durumlarda bu kişilerin profilleri başkaları tarafından yönetilebiliyor. Şu an için çoğu insan sosyal medya hesabından para kazanmazken bu durum sanal evrenlerle birlikte bir sektöre dönüşebilir. Böyle bir durumda verilerimizin mirasını güvence altına almak için dijital varlık yöneticilerine ihtiyaç duyacağız.

Metaverse etkinlik direktörü

Facebook adını değiştirip Meta yaptığında ve Mark Zuckerberg sanal evrenlerin tanıtımını yaptığında özellikle toplantılara büyük yer verdi. Sanal evrenler sadece insanların özgürce dolaşabildiği sanal alanlar olmayacak burada ayrıca gerçek hayatta düzenlenebilen etkinlikler de düzenlenebilecek. Örneğin şirket içi toplantınızı ya da herhangi bir basketbol karşılaşmasını bu evrenler üzerinden avatarınız aracılığıyla takip edebileceksiniz. Nitekim geçtiğimiz aylarda bir çift düğünlerini Metaverse üzerinden gerçekleştirdiler. Yakın bir gelecekte kendimizi fiziksel kısıtlamalardan kurtararak arkadaşlarımızı, tanıdıklarımızı ve bağlantılarımızı sana evrenler üzerinde gerçekleştirdiğimiz etkinliklere davet edeceğiz. Bu gibi etkinliklerin organizasyonu gerçek hayatta olduğu gibi sanal evrenlerde de zorlu olacak.

Önümüzdeki 10 yılda birçok meslek eklenebilir

Metaverse evrenin bu gibi birçok mesleği hayatımıza getirmesi muhtemel. Kesin olan şu ki, Metaverse tarafından sunulan olasılıkların yüzeyini zar zor çiziyoruz. Bu nedenle bugün hayal bile edemediğimiz ve bilim kurgu gibi gelen yeni iş imkanları önümüzdeki dönemde karşımıza çıkabilir. Özellikle önümüzdeki 10 yıl içinde çeşitli becerileri bir araya getirmeyi gerektirecek meslek gruplarının ortaya çıkması bekleniyor. Teknoloji binlerce yıldır olduğu gibi bir kez daha dünyaya bakış açımızı ve onu yaşayış tarzımızı değiştirerek yeni bir evreye girmemizi sağlayacak. Her şeyin dijitalleşip veriye döndüğü bir dünyada mesleki ve kişisel kimliğimizi oluşturmak da bizlerin tercihine kalacak.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)