Mersis No Nedir? Mersis No Nasıl Alınır?

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.10.2020, 01:45
Mersis No Nedir? Mersis No Nasıl Alınır?

Mersis, ülkemizin elektronik ortamda çalışma sürecinin en önemli projelerinden biridir. Kamunun elektronik hizmet verebilmesi için tasarlanmış olan dört temel veri tabanından biridir. Mersis yani Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'dir. Ticaret yapan şirketler tarafından 2015 yılından bu yana kullanılmaya devam ediyor.

Son zamanlarda Mersis lafzını çok fazla duymaya başladık. Bu konu ticaretle meşgul olan iş insanlarını yakından ilgilendiriyor. İş sahibine ait firma hakkında toplanan tüm veriler elektronik ortama aktarılır ve bu sistemde saklanır. Ayrıca diğer iş ortakları gibi ticaret halinde bulunan kişilerle yine bu sistemden paylaşılır. Bir firmanın Mersis numarası sorgulandığında firmaya ait, sicil kaydı gibi tüm bilgilere ulaşılabilir. Böylece çalışmak isteğiniz firmanın aktif veya pasif olduğunu, borçlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Mersis No Nasıl Alınır?

Ticaret yapan firmaların ticaret sicil kayıtlarına erişim sağlayan Mersis no, 16 haneden oluşan bir numaradır. İki farklı kategoride Mersis no bulunuyor. Bunlardan ilki işletmelere ve şahıs şirketlerine aittir. Bu numara kurucu kişinin T.C. kimlik numarası ile başlar. Eğer firma şahsa ait değilse, Anonim şirket veya Limited şirketse numara 0 ile başlayacaktır.

Şirketinize ait bir Mersis no yoksa ve edinmek istiyorsanız öncelikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığının başvuru için hazırladığı web sitesine giriş yapmalısınız. Daha sonra sırasıyla "başvurular" ve "kuruş başlat" seçeneği ile devam edin. Firmanızın türünü ve istenen diğer bilgileri eksiksiz ve doğru olarak bildirin. Son aşamada ise bağlı olduğunuz Ticaret Sicil Müdürlüğü ile iletişime geçerek işleminizi tamamlayın. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra Mersis numarası almış olursunuz.

Mersis No Sorgulama

Mersis no sorgulama işi hiç bilmeyenler için karmaşık gelebilir. Aslında kolay ve pratik bir işlemdir. Firmaya ait Mersis numarası elinizdeyse, Ticaret Bakanlığına balığı olan Mersis sitemine giriş yapın. Şirket sorgulama bağlantısını kullanarak "firma arama" seçeneğini işaretleyin. Daha sonraki adımları takip edin ve firma hakkında tüm ticari sicil kaydını inceleyin. Mersis no bilmeyenler için firma adı ile sorgulama yapmak da mümkün. Fakat burada isimle sorgulama yaparken firma adının tamamını büyük harfle yazmanız gerektiğini unutmayın.

Yorumlar (0)