Mehmetçik ayna gibi görecek

TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) envanterinde bulunan FIRAT-M60T modernizasyonu ürünü olan tanklara, zırh ötesi görüş kabiliyeti kazandırılacak. Zırhlı aracın etrafına konumlandırılan kameralardan alınan görüntüler birleştirilecek ve 360 derecelik bir görüntü oluşturulacak. Dış görüntü, askerlerin kullandığı artırılmış gerçeklik gözlüğüne iletilecek. Bu da savaş sahasında durumsal farkındalığı daha ileri bir seviyeye taşıyacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.10.2022, 18:20
Mehmetçik ayna gibi görecek

BİTES Havacılık, Savunma ve Uzay Teknolojileri firması, her türlü zırhlı araç mürettebatının durumsal farkındalığını daha da artıran Zırh Ötesi Görüş Sistemi'ni geliştirdi. 

Ana savaş tankları ve zırhlı savaş araçları gibi yakın görüş olanağı sınırlı askeri araçlarda kullanılacak olan sistem, personelin araç içerisinde taktik sahadaki durumsal farkındalığını daha da artırıyor. Bahse konu sistem, Komuta Kontrol Sistemi verilerini de direkt olarak alabiliyor ve söz konusu verileri kamera görüntülerini zenginleştirmek amacıyla kullanıyor. Sistem kullanıldığı esnada artırılmış gerçeklik gözlüğünü takan personel, kafasını hangi yöne çevirirse zırhı görmeden direkt olarak aracın etrafını izleyebiliyor.

"2023'te kabuller yapılacak"

BİTES Genel Müdür Yardımcısı Erinç Albayrak, basın mensuplarına, Zırh Ötesi Görüş Sistemi hakkında bilgi verdi.

Albayrak, şöyle konuştu:

"Savaş sahasında askerlerimizin durumsal farkındalığını iyileştirmek, milli ve özgün platformların dijital ikizlerini daha da geliştirmek gibi yenilikçi çözümler üretiyoruz. Yakın dönemde zırhlı tanklara ve araçlara yeni nesil beceriler dahil etmek için Zırh Ötesi Görüş Projesi'ni başlattık. Bu husustaki ilk aşamayı 2015'te sergilemiştik. ASELSAN'ın Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi'ne entegre ettiğimiz çalışmamıza ilişkin çeşitli kontratlar imzaladık ve sistemimizi daha da olgunlaştırdık. TSK'nın gereksinimlerini karşılamak için 2021'de Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile yepyeni bir proje başlattık. 

Önümüzdeki sene içinde kabuller yapılacak. Zırhlı araçların dışında olup bitenlerin net bir şekilde görülmesini hedefliyoruz. Zırhlı aracın etrafına konumlandırılan kameralardan alınan görüntüler birleştiriliyor ve 360 derecelik bir görüntü oluşturuluyor. Dış görüntü, askerlerin kullandığı artırılmış gerçeklik gözlüğüne iletiliyor. Bu da savaş sahasında durumsal farkındalığı daha ileri bir seviyeye taşıyor."

Yorumlar (0)