Mehmetçik, ATOK ile güçleniyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde geliştirilen ATOK (Askeri Taktik Operasyon Kiti) sistemi, Mehmetçik’in gücüne güç katacak. Giyilebilir teknoloji ve son sürüm araçlarla donatılan sistem, güvenlik güçlerinin operasyon sahasındaki hakimiyetini de üst düzeye çıkartacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.05.2022, 12:33
Mehmetçik, ATOK ile güçleniyor

Yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girecek olan ATOK (Askeri Taktik Operasyon Kiti), Mehmetçik’in operasyon sırasındaki gücünü artırmak için geliştirildi. Geleceğin askeri yetenekleri ile donatılan ATOK, akıllı kol saati, dokunmatik ekrana sahip mini bilgisayar, sensörler, algılayıcılar ve artırılmış gerçeklik gözlüğü gibi birtakım giyilebilir ve hafif bileşenlerden oluşuyor. Haberleşme sistemler ile ana sunucular, zırhlı araç üzerine monte edilmek üzere tüm sistem, mobil hale getiriliyor. ATOK, zırhlı araç üzerine monte edilmiş özel bir 4.5 G/LTE haberleşme ağı ile operasyon sırasında görüntülü ve sesli haberleşme imkanı da sağlanıyor. 



ATOK, özel haberleşme ağır barındırıyor

Özel olarak geliştirilen LTE haberleşme ağı ile istihbarat amaçlı mesaj, fotoğraf, sayısal dosya veya video aktarımı yapılabiliyor. Ayrıca operasyon sürecinde kullanılan İHA’ların görüntüleri de ATOK sistemine aktarılarak askeri timler ile paylaşılabilir. Öte yandan sistem vesilesiyle taktik saha ekranı ile dost birlikte takibi, alan hakimiyeti ve dost unsurların güvenliği, güvenli ve hızlı mesajlaşma, paraşütçü modülü ile alan güvenliği, havadan alana hakimiyet, İHA görüntü gösterimi ve sağlık modülü ile sahadaki personelin anlık sağlık durum bilgisi kontrol edilebiliyor.



“Sistem kullanımının yaygınlaştırılıyor”

Mehmetçik’in gözü kulağı olacak ATOK hakkında bilgilendirmede bulunan, cihazın geliştirici kuruluşu BİTES Savunma ve Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erinç Albayrak, şunları aktarıyor: “ATOK projemizin sözleşmesini 15 Ocak 2020 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzaladık. Akabinde 15 Aralık 2021 tarihinde prototip kabullerimiz gerçekleşti. Şu anda sistemimizin yaygınlaştırılması aşamasındayız. Askeri sahalar artık yeni, teknolojik bir düzeye yöneldi. Özellikle meskun mahal operasyonlarının alanı genişledi. Muharebe sahasında, bilinen klasik harp teknikleri açısından değişiklikler yaşandı. Eskiden muharebeler cephe hattında icra edilirken artık meskun mahallerde icra ediliyor. Bunun en yakın örneğini Rusya-Ukrayna savaşında, Rus askerlerinin Kiev’in sınırlarına kadar çok hızlı gelmesinde gördük.”



“Rus ordusu, Kiev’in girişinde durmak zorunda kaldı”

“Rus ordusu, Kiev’e kadar hızlı şekilde ilerledi ancak başkentin girişinde ciddi direnişle karşılaşarak durmak zorunda kaldı. Bu da klasik orduların meskun mahal muharebelerinde yeni bir sorun. ATOK, bu sorunu çözmeye yönelik güncel teknolojilerden faydalandığınız, IOT teknolojisi, geniş bant haberleşme ve B-IOT teknolojilerinden yararlanarak özellikle meskun mahal operasyonlarında güvenlik güçlerimizin farkındalığı artırılacak. Temel haritacılık fonksiyonlarına verilen destekle birlikte bu sistem içinde WhatsApp uygulamasına benzer görüntülü, sesli ve yazılı görüşme imkanı taşıyan; güvenilmeyen veya GPS olmayan ortamlardaki durumu ve konumu belirleme, personelin sağlık durumunu tespit etme gibi yeni ve ileri nesil teknolojiler mevcut. ATOK, bunları gerçekleştirebilmek için artırılmış gerçeklik sistemini bünyesinde barındırıyor.”



“Sistemimiz, zırhlı araç unsuruyla başlıyor”

“ATOK, içinde kurulan mesajlaşma sistemi ile güvenlik güçlerimizin tam güvenlik içinde birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlıyor. Sistemimiz, zırhlı araç unsuruyla başlıyor. Bu aracın üzerinde bir tür anten, LTE ve/veya GSM antenleri, ASELSAN iştiraki ULAK tarafından geliştirilmiş sistemler bulunuyor. Zırhlı aracımız muharebe sahasının gerisinde, güvenli bölgelerde konuşlanıyor ve anten yükseltilerek kapsam alanı tesis ediliyor. Bu altyapımız, silahlı kuvvetlere tamamen kapalı olan bir ağ ile hizmet veriyor. TSKCELL de diyebileceğimiz bu ağ, ticari ağlardan beslenmeyen, bağımsız bir ağ. Bu ağ içinde gerekli güvenlik işlemleriyle birlikte tüm akıllı cihazlara da altyapı tesis edilmiş olunuyor. ATOK, isminden de anlaşılacağı üzere pek çok farklı bileşeni bir araya getiren yeni bir kit sistemi. Sistem, çok farklı özellikleri bünyesinde toplamış durumda. Silahlı kuvvetlerimize sunduğumuz yenilikçi projeler kapsamında birçok İHA’yı ve droneları askeri operasyonlarda artık daha etkin biçimde kullanıyoruz.”



“ATOK’un beden ve ağırlık performansları oldukça etkili”

“ATOK, kendisine ait yer kontrol istasyonları bulunan bir kit. Askerimizde bulunan 100 gramlık bir kumanda ile 5 saatlik yol intikal edilebiliyor. Yani beden ve ağırlık performansı açısından oldukça hafif ancak etkili bir sistem. ATOK içinde, envanterde bulunan İHA’ların kumanda kontrolleri de kit içine eklendi. Harici bir yer kontrol merkezinin taşınmasına gerek kalmadan ATOK üzerinden gerek İHA’lar gerekse droneların yönetilebilmesi sağlanıyor. Bu da askerimizin operasyon sahasında taşıdığı yük konusunda ciddi avantajlar sağlıyor. Silahlı kuvvetlerimiz yakın zamanda tam fonksiyona sahip, etkin biçimde kullanılabilen ATOK sistemini hem yurt içindeki hem de sınır ötesindeki operasyonlarda kullanmaya başlayacak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde yürütülen projenin yakın zamanda envantere girmesini bekliyoruz. Bu konuda faaliyetlerimiz devam ediyor.”



Yorumlar (0)