"Mavi Vatan"ın muhafızı "ULAQ SİDA": Yeni özellikler eklendi

ULAQ SİDA'ya yeni özellikler kazandırıldığını bu şekilde tam otonom konuma getirildiğini aktaran Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, denizaltı savunmasında harp edecek biçimde geliştirdiklerini dile getirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.12.2022, 17:40
"Mavi Vatan"ın muhafızı "ULAQ SİDA": Yeni özellikler eklendi

SSB tarafından gerçekleştirilen yazılı bilgilendirmeye göre, Meteksan-Ares iş birliğinde yürütülen ULAQ SİDA Projesi'nde faaliyetler sürdürülüyor.

Yeni yetenekleriyle ön plana çıkıyor

Su üstü harbi, gözetleme ile keşif, istihbarat ve denizaltı savunma harbi çalışmalarını otonom ve insansız bir biçimde sağlaması düşüncesiyle geliştirilen ULAQ SİDA, dayanıklı, onaylı ve hafif kompozit gövdesi, pasif ve aktif stabilizasyon sistemleri, uydu haberleşme yeteneği, EO/IR geniş açılı seyir kamerası, tam otonomi özellikleri ve hassas manevra yeteneği ile ön plana çıkıyor.

Hem gemiden hem de limandan kontrol edilecek

SSB tarafından gerçekleştirilen ULAQ SİDA Projesi ile beraber mevcutta bulunan ULAQ aracının denizin her halinde kesintisiz seyir sağlaması düşüncesiyle, botun boyu uzatıldı ve tam otonomi çalışması sağlayabilmesi adına sensör miktarı artırıldı.

Yer kontrol istasyonu sayesinde hem gemiden hem de limandan yönlendirilecek biçimde portatif çanta şeklinde tasarlandı. Bot üstünde bulunan stabilizasyon sistem miktarı ve yararlı yük taşıma kapasitesi artırıldı. Proje çerçevesinde teslimatın 2023 senesi içerisinde bitirilmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)